Transformar la societat… jo?

Post de Bárbara González del Río, del Departament de Sensibilització i Polítiques d'Infància d'UNICEF Espanya

Aquesta setmana no vam voler faltar a la trobada "Disrupció positiva" de TEDxChange que va tenir lloc a La Casa Encendida de Madrid. TEDxChangeés una iniciativa de la Fundació Bill i Melinda Gates i el programa TEDx, l'objectiu del qual és difondre idees innovadores en matèria de salut global i desenvolupament.

Des de Seattle (Estats Units), Melinda Gates va oferir una retransmissió en directe a 65 països en què vam escoltarcinc històries de canvi real, cinc testimonis sobre el poder que tenen petits esforços individuals dins una comunitat i de com aquests esforços poden traspassar fronteres.

Totes les presentacions van girar entorn a històries transformadores, persones que en un moment donat han qüestionat la realitat que els envolta, han cregut que podien canviar-la i han provocat amb la seva actitud un canvi a problemes que semblaven no tenir solució, com pot ser la pobresa .

Persones que un dia es van plantejar "què puc fer jo per millorar el meu barri, el d'un amic, o el d'una persona que ni tan sols conec i que viu a milers de quilòmetres?". I que a partir d'aquesta presa de consciència es van desafiar a si mateixos i als altres a pensar i a fer les coses d'una altra manera, a pensar queel canvi és possible.

En abstracte no és senzill, però si ens parem a pensar-ho, segur que cadascun de nosaltres trobaríem alguna cosa que realment ens interessa, per la qual volem lluitar i per la qual creiem que val la pena mobilitzar el nostre entorn. Siguem ambiciosos!

Des d'allò més concret o proper fins a allò que pensem que és inabastable. L'únic que canvien són les eines. No falten problemes al món, ni tampoc falten idees sobre com fer-ne front, només cal connectar les dues coses.

En el meu cas ho tinc clar: la meva causa és la mortalitat infantil. He apuntat alt! Però sé que és possible, les xifres no menteixen. En els últims 21 anys s'ha aconseguit reduir en un 41%.

Estem sent testimonis d'un progrés històric, però encara queda molt camí per recórrer. I sé que puc aportar molt: el meu temps, el triomf, la meva capacitat de comunicar i de mobilitzar, els meus impostos i el meu treball a UNICEF, entre moltes altres coses.

Com va dir una de les ponents, la Halimatou Hima, una jove de Níger de 17 anys que treballa amb nenes en l'àmbit rural: "Els reptes ja no són una excusa, són una oportunitat per buscar alternatives". ¡Utilitza el teu poder i transforma la societat!