Tifó a les Filipines: subministraments que arriben a las àrees afectades de difícil accés

Per Diana Valcárcel, Coordinadora de Projectes de Comunicació d'UNICEF Comitè Espanyol

En el nostre camí a Guiuan, a 130 quilòmetres de Tacloban, hem vist una devastació total en tots els bangalays (els districtes filipins) pels quals hem passat. 

 

A la carretera molts infants sostenien cartells escrits a mà amb missatges de socors. "Ajudeu-nos. Necessitem menjar i aigua". A les teulades de moltes cases hi ha més missatges amb l'esperança que els avions o helicòpters puguin ajudar aviat. "Si us plau rescateu-nos perquè tenim fam".
 
"La meva casa està destruïda. Estic intentant arreglar aquesta que l'ajuntament m'ha permès fer servir", m'explica l'Editha Luceño, mare de set fills, mentre sosté un martell a la mà. "Hem rebut una mica de menjar, arròs i sardines, però només dues vegades des del tifó". Des de llavors, l'Editha i la seva família han estat al centre d'evacuació de la ciutat.
 
La destrucció a Guiuan és enorme. En aquesta ciutat de 47.000 habitants, 23.000 persones estan desplaçades.
 
UNICEF ha proporcionat a la població d'aquesta ciutat costanera 2.000 kits d'higiene i 2.000 bidons. Un camió amb tendals, kits recreatius per a nens i més bidons està de camí.
 
Els kits d'higiene serveixen per a 6 persones d'una família i contenen sabó, pasta de dents, raspalls de dents, tallaungles, tovalloletes sanitàries, dos llençols i una 
 
"Dos dels meus fills tenen diarrea, al centre d'evacuació els ha vist un metge i s'han recuperat". Evitar la propagació de malalties és una de les prioritats d'UNICEF, i la millor manera de fer-ho és proporcionaraigua potable. S'estan distribuint pastilles purificadores d'aigua, dipòsits d'aigua i unitats de tractament d'aigua per cobrir les necessitats de la població. UNICEF també està organitzant una campanya de vacunació contra el xarampió que començarà d'aquí a poc.
 
"130 quilòmetres de devastació, arbres sense fulles, cases destrossades... Però la gent està començant a reconstruir les seves vides. Hem de ajudar-los", diu en Dan Toole, director regional d'UNICEF Àsia Est i Pacífic en la seva visita a les famílies de Guiuan.
 
No importa la distància ni el difícil que sigui l'accés. UNICEF està treballant per arribar a totes les comunitats on elsinfants han estat afectatspel tifó, perquè puguin sobreviure i tornar a tenir una vida normal com més aviat millor.