Tifó a les Filipines. Prevenint la desnutrició a Tacloban

Per Diana Valcárcel, Coordinadora de Projectes de Comunicació d'UNICEF Comitè Espanyol

Al centre d'evacuació de San José (Tacloban), UNICEF i els seus aliats avui estan examinant els nens per comprovar si pateixen desnutrició. San José era un col·legi per a 3.000 alumnes, però s'ha convertit en un dels molts centres d'evacuació de la ciutat. Alberga 350 famílies, o el que és el mateix, 2.500 persones.

La situació és molt dura per a la comunitat: el fang està per tot arreu, les famílies viuen en aules compartides, lluiten per cuinar arròs al terra dels passadissos, i avui està plovent. Però fins i tot enfrontant-se a tants obstacles la gent somriu, estan agraïts per la pluja i tracten de trobar solucions creatives com alinear diverses cadires per construir un pont improvisat a través del qual poder creuar d'un costat a un altre.
 
A les aules del col·legi San José el fang està per tot arreu (...), amb diverses cadires s'ha construït un pont improvisat per poder creuar d'un costat a un altre.
Després d'una emergència és fonamental prevenir la desnutrició infantil, ja que els infants han passat diversos dies amb pocs o cap àpat. A més de la revisió de l'estat nutricional dels nens, UNICEF ha proporcionat a la comunitat kits d'higiene i latrines per cobrir altres necessitats bàsiques de les famílies.
 
L'Aprilyn Llop està asseguda en un llit a l'aula que ara és la llar de vuit famílies. Està ventant al seu fill VJ, de 4 anys, que no es troba bé. L'Aprilyn està aquí des del dia abans deltifó. Els van advertir que havien d'anar als centres d'evacuació abans que Haiyan copegés la ciutat. La seva casa està ara destruïda i viu aquí amb els seus dos fills, ja que està separada. UNICEF i els seus socis han examinat en VJ i la seva germana, la Keynie, i han comprovat que el seu estat nutricional és bo.
 
L'Aprilyn està contenta perquè els seus fills han estat examinats, i també està agraïda pels kits d'higiene que han rebut. "Són tan pràctics... realment els necessitem. No teníem res", m'explica. "Estem rebent suport però en necessitem molt més. M'agradaria tenir una casa i que els meus fills anessin a l'escola". L'Aprilyn era fisioterapeuta abans deltifó. Òbviament vol el millor per als seus fills, fins i tot en aquestes circumstàncies es permet somiar amb un futur millor.
 
Al final del dia, UNICEF i els seus aliats han examinat 94 nens a San José. Només un d'ells té desnutriciósevera aguda, almenys tres pateixen desnutrició moderada i la resta té un bon estat nutricional. Per afrontar la situació es proporcionarà aliment terapèutic per als infants amb desnutrició severa aguda i suplements nutricionals per als qui pateixen desnutrició moderada. A més rebran micronutrients tots els nens que estan bé, com en VJ i la Keynie, per prevenir la desnutrició i que estiguin forts per a aquest brillant futur que la seva mare espera i desitja per a ells.