Tifó a les Filipines. El lloc on els infants juguen a Tacloban

Per Diana Valcárcel, Coordinadora de Projectes de Comunicació d'UNICEF Comitè Espanyol
 
Quan sentim uns nens cantar "estrelleta on ets" al nou Espai Amic de la Infància que UNICEF ha obert a Tacloban, sembla com si res hagués passat fora d'aquesta carpa. Els infants somriuen i participen plens de tota la seva energia.
 
Aquest Espai Amic de la Infància, instal·lat a l'escola Rizol, és un dels molts que es posaran en marxa a les àrees afectades peltifó Haiyan perquè els infants puguin jugar, cantar, tenir una sensació de normalitat, estar amb altres nens i rebre suport psicosocial. És també un lloc segur en el qual estan protegits de l'explotació, l'abús o eltràfic infantil.
 
"El que més m'agrada és ballar", m'explica la Karen Monteroso, de 10 anys. Aquesta guapíssima nena va perdre la seva casa i ara viu amb la seva família a les instal.lacions de l'escola, convertides en un centre d'evacuació.
 
Els Espais Amics de la Infància ajuden els nens a tenir rutines que els permetin afrontar el trauma que han patit. Mentre els infants hi són divertint-se i aprenent, els seus pares tenen temps per buscar menjar, aigua i altres recursos.
 
"Estic feliç que la Karen pugui jugar amb altres nens. Crec que és molt bo per a ella, i així pot millorar el seu talent", em diu la Dannie, la mare de la Karen. Fins que puguin construir una casa nova, viuen amb altres 22 famílies en una aula del col·legi. "Trobo a faltar la meva casa i les meves coses. Tot ha desaparegut", diu.
 
Els dos treballadors de l'Espai Amic de la Infància comencen una nova activitat amb els nens. Els demanen que expliquin la seva experiència del tifó. La Marlyn Macarayon, una de les cuidadores, em diu que això els ajuda a sentir-se menys afectats, i que també és bo per a ells saber que per sort són vius.
 
És hora de ballar i la Karen s'ho pren seriosament. Té talent. És preciós veure aquests infants tan feliços fins i tot en un entorn de destrucció. Abans d'anar-me'n els pregunto què necessiten, i sorprenentment la seva primera resposta és: "joguines". Els kits recreatius arriben demà a aquest Espai Amic de la Infància, un dels llocs més alegres que he vist fins ara a Tacloban.
 
Ajuda les Filipines. Envia un SMS amb la paraula UNICEF al 28028 o dóna aquí.