Tifó a les Filipines: el dia a dia d'un centre d'evacuació

Post publicat en el blog 3500 Millones de El País

Per Diana Valcárcel,  Coordinadora de Projectes de Comunicació d'UNICEF Comitè Espanyol

El col·legi de San José, a Tacloban, era abans del 8 de novembre una escola on diàriament assistien a classe 3.000 nens amb tota normalitat. Després del pas del tifó Haiyan/Yolanda s'ha convertit en un centre d'evacuació que acull 2.500 persones. Hi ha fins a vuit famílies instal·lades a cada aula, on s'amunteguen matalassos, bidons d'aigua, olles amb petites brases on es cuina l'arròs i la resta de pertinences que van poder salvar de les seves llars.

Avui plou, el terra està ple d'aigua i fang; encara és més complicada l'existència per a aquestes persones. Des que he arribat em corprèn que no deixen de somriure ni d'agrair l'ajuda. Són tota una lliçó d'humanitat i resistència.
 
Mentre saludo unes dones que estan cuinant arròs al passadís, veig que per travessar una de les zones ara inundades per la pluja han col·locat una fila de cadires com si fos un pont improvisat. Em fascina veure la creativitat enmig de tanta destrucció.
 

Tifó a les Filipines: les famílies necessiten ajuda

En una de les aules conec l'Aprilyn, una mare que venta el seu fill VJ amb la tapa d'un cub de plàstic . En VJ té febre avui. Al seu costat hi ha la seva germana, la Kaynie, d'un any i 10 mesos. "Estem rebent ajuda però necessitem més".
 
Des del tifó, la vida per aquesta dona separada està sent molt dura. L'Aprilyn era massatgista i els seus fills anaven a l'escola. Ara el seu repte diari és que tinguin menjar, aigua i higiene. M'explica amb molta alegria que fa uns dies va rebre un dels kits d'higiene que estem repartint. Aquests kits tenen sabó, pasta de dents, compreses, detergent i altres articles de necessitat bàsics per mantenir la higiene. "Són molt útils perquè no teníem res".
 
En coses tan bàsiques com aquesta és en el que es converteixen les donacions que tants espanyolsestan realitzant per les Filipines. Com diu l'Aprilyn, necessitaran molta més. I no només per sobreviure a les terribles conseqüències del tifó, sinó per a la reconstrucció i el desenvolupament a llarg termini.
 

Tifón en Filipinas: treballant per prevenir la desnutrició

Al centre de San José s'ha revisat avui l'estat nutricional de 93 nens. És fonamentalprevenir la desnutrició després d'una emergència, ja que els nens han estat dies sense menjar i ara els aliments no abunden. Per a això s'administrarà aliment terapèutic als infants que tenen desnutrició, i aliment suplementari i micronutrients als que encara estan bé per prevenir-la.
 
Abans d'acomiadar-me de l'Aprilyn li pregunto com se sent. Em diu que està preocupada pel futur dels seus fills. "M'agradariareconstruir la meva casa i que els  meus fills tornin a l'escola". Malgrat la destrucció que l'envolta, l'Aprilyn s'atreveix a somiar un futur millor. I fa molt bé.