Tifó a les Filipines: de camí per donar suport als afectats

Per Diana Valcárcel, responsable de Comunicació en emergències d'UNICEF Comitè Espanyol

El dissabte a la nit vaig sortir de Madrid cap a les Filipines per donar suport temporalment a la nostra oficina al país, centrada en l'atenció als afectats pel tifó.

A l'aeroport vaig coincidir amb molts voluntaris i cooperants que van a les Filipines amb el mateix propòsit. Em va alegrar conèixer la gran mobilització que s'està produint: que tantes persones s'estiguin bolcant en els afectats pel tifó Haiyan/Yolanda a través de les sevesdonacions, del seu treball i de la difusió que donen a la situació dels afectats i de com l'ajuda està arribant a la població filipina.
 
Ahir vam tenir excel·lents notícies sobre l'arribada de l'ajuda: s'ha restablert temporalment el sistema d'aigua a Tacloban, la ciutat més castigada pel tifó ja que està situada a la costa oberta a l'oceà. Gràcies al treball d'UNICEF juntament amb el Govern de Filipines i USAID la població tindrà aigua per beure, cuinar i rentar. L'aigua ha estat una de les prioritats per tal d'evitar malalties i estem molt satisfets que els afectats puguin comptar amb 15 litres diaris. Aquesta intervenció sense dubte salvarà moltes vides.
 
El nostre objectiu més urgent i prioritari és lasupervivència dels infants i que estiguin protegits. Per això treballem a contrarellotge perquè igual que les necessitats són urgents, la resposta ha de ser encara més urgent. S'està treballant ja en la localització de nensque s'han quedat sols després del tifó per atendre'ls amb urgència i començar la recerca dels seus familiars.
 
La resposta d'ajuda de la societat espanyola cap a les Filipines, a les víctimes del tifó, està sent enorme. Així ho reconeixia ahir Melinda Godoy, una noia filipina que vaig conèixer a l'avió a Manila i que actualment viu a Madrid. "Moltesgràcies a tots els espanyols que estan ajudant tant, estem molt agraïts. Benvinguda al meu país". Li vaig preguntar sobre la seva família: "tots estem bé, però tinc una amiga que és de la zona de Leyte i la seva família està fatal. Esperem que a poc a poc es recuperin. Confiem molt en la seva ajuda". Una ajuda que promet ser necessària no només en els dies posteriors sinó durant els pròxims mesos amb l'objectiu que els afectats puguin tornar com més aviat a la vida normal. Per això tindran tot el nostre suport.