Tifó Hagupit: a Tacloban, afortunadament, les famílies se salven del tifó

Ahir vaig arribar a Manila, Filipines, un dia o dos per davant del tifó Hagupit (conegut localment com Rubí). Mirant al mar des de l'oficina d'UNICEF al pis 30 de la Plaça RCBC, no es veuen senyals encara del tifó Hagupit. Fins i tot hi ha una estreta banda de la llum del sol a l'horitzó.
 
Però tothom sap que està venint.
 
El tifó va tocar terra ahir a la nit a Dolores, Samar de l'Est, a l'extrem est de Filipines. Encara que s'ha debilitat des de la categoria 5 a la 3, encara podria causar una gran devastació, especialment a mesura que creui àrees que encara es recuperen del tifó Haiyan de l'any passat, o si colpeja la densament poblada capital, Manila (cosa que ara sembla poc probable).
 

Tifó Hagupit: eS mOu lentament I tRIGARÀ DIES traveSsar LES FilipinEs

La tempesta s'està movent molt lentament, a 15 km/hora, però la velocitat del vent dins de l'espiral del tifó és molt més ràpida, al voltant d'uns 205 km/hora. Això no és una bona notícia, com més a poc a poc es mogui la tempesta, més temps té de destruir els edificis i inundar els carrers. També hi ha un risc que es doni una marea tempestuosa ja que el tifó va agitar el mar, amb onades que podrien arribar fins a quatre metres. Al voltant de 40 milions de persones segueixen en la trajectòria de la tempesta.
 
La nostra major preocupació en UNICEF era que el tifó Hagupit copegés Tacloban, la ciutat més afectada per Haiyan l'any passat. La població que allí es troba està reconstruint les seves vides i llars, i algunes persones encara viuen en tendes de campanya i barraques febles. Afortunadament per als residents de Tacloban, l'ull de la tempesta va passar pel nord, però la ciutat encara estava sacsejada per forts vents i pluja, provocant un tall d'energia, però no s'han reportat víctimes.
 
Vaig parlar per telèfon amb Marianna Zaichykova, especialista en comunicacions d'emergència d'UNICEF a Tacloban. "Ha estat plovent molt fort des de la passada nit, amb vents molt forts", va dir. "Era impossible anar enlloc. No tenim energia i totes les botigues estan tancades. Només hi ha un hotel a tota la ciutat amb electricitat, de manera que totes les agències d'ajuda estan treballant allà".
 
Aquest matí, la Marianna es va aventurar a sortir per visitar dos centres d'evacuació propers "La gent està començant a moure's amb molta cautela, però tot i així segueixen la pluja i el vent", va dir. "En els centres que vam visitar, la majoria dels homes s'havien anat a buscar menjar o protegir les seves cases contra el saqueig, però les dones i els nens encara hi eren."
 
"Els nadons estaven profundament adormits, però els nens d'entre 3 i 6 tenien problemes per dormir i mantenir la calma a causa del trauma de l'Haiyan de l'any passat. Els seus pares els estaven reconfortant", va continuar la Marianna. "Però els nens grans, amb edats al voltant dels 10 anys, estaven somrient i corrent. "La pluja s'ha anat, volem tornar a casa", van dir, encara que les seves mares van ser més cautes. "Anirem a casa només quan puguem veure el sol", em va dir una dona.
 

Tifó Hagupit: HEM APRÈS LES LLIÇONS DE L'HAIYAN

La Marianna va dir que la situació era molt millor que l'any passat. "Definitivament hem après les les lliçons de l'Haiyan." Tres dies abans que el tifó colpegés la zona, la gent de les zones costaneres ja havia estat traslladades als centres d'evacuació i s'havien proveït d'aliments. El govern local va tancar tots els negocis i va declarar prohibit l'aparcament al centre de la ciutat. Això és perquè l'any passat els cotxes van estar volant durant la tempesta causant danys ".
 
Inevitablement, s'ha produït algun dany. "Un parell d'edificis que van escapar a l'Haiyan han estat molt greument danyats en aquesta ocasió",  la Marianna va continuar. "Crec que això és degut a la diferent direcció del vent. Però no s'han registrat víctimes a Tacloban, així que hem tingut molta sort".
 
Ara el focus d'UNICEF s'està desplaçant cap a les localitats de Dolores i Oras, al nord de Tacloban. "Estem descarregant els nostres subministraments d'ajuda perquè el govern pugui transportar-los a Dolores", va dir la Marianna. "No sabem encara quina és la situació allà. La cobertura per a mòbils s'ha reduït, per la qual cosa no podem contactar amb ningú. Només hi ha un camí per arribar-hi, que és de 170 km, amb diversos ponts. Si es destrueix un sol pont, no serem capaços d'arribar".
 
Per Tacloban almenys, és clar que la gent s'ha salvat del pitjor. En pocs dies, seran capaços de tornar a casa i continuar amb la seva tasca interrompuda de recuperar-se de l'Haiyan. Per a gran part de la resta de Filipines, però, la població roman preparada per a la tempesta que es mou lenta però implacablement cap a l'oest.