Sudan del Sud: una llar fabricada amb 20.000 tendes de campanya

Post de Kent Page, UNICEF al Sudan del Sud.

En caminar pel laberint de tendes de campanya que conformen elcamp de desplaçats de Tomping aJuba, Sudan del Sud, no cal molt de temps per adonar-se de la importància vital que té el treball d'UNICEF i els seus aliats per als infants desplaçats.

Un treball centrat en la salut, la vacunació, l'aigua, el sanejament, la protecció, l'habitatge o simplement diversió per als nens.

Durant una visita recent, de seguida em vaig adonar de com UNICEF forma part de la vida diària i el ritme del lloc. És lallar temporal per a 20.000 desplaçats que van fugir de la violència que va esclatar al país al desembre.

A la font d'aigua de Tomping em trobo amb laRita, una nena de 14 anys que porta una galleda d'aigua a casa. "Vols veure casa meva?", em pregunta.

Triguem uns 10 minuts a través d'un laberint de làmines de plàstic. Ens vam asseure en una gran catifa de palla i la Rita està feliç perquè pot practicar anglès, que va aprendre a Uganda abans que la seva família arribés al Sudan del Sud.

lluitant per sobreviure al sudan del sud

"Estem aquí des del desembre", diu la Rita. "Tinc un dia a dia molt ocupat, però no estic aprenent res. He d'anar a buscar aigua per rentar-me a mi i als meus germans petits. Després he de rentar tota la roba i després ajudo a la cuina i amb la neteja de les olles. No tinc temps per a mi, ni per aprendre ni per jugar com fan els meus germans petits. Ara sóc gran, així que he de treballar tot el dia".

"És important ajudar, però vull anar a l'escola una altra vegada, perquè m'agradaria ser metge", afegeix.

Tot i que no hi ha una escola formal en Tomping, UNICEF ha ajudat a establir Espais Amics de la Infància: grans tendes de campanya blanques on els nens, amb mestres voluntaris, juguen, canten i participen en activitats d'aprenentatge.

També adquireixen habilitats per a la vida, comla importància de la higiene, en un ambient segur.

les pluges lluvias dificulten la situació

La temporada de pluges ha començat al Sudan del Sud i això comporta inundacions sobtades que omplen el lloc de fang. Això augmenta el risc debrots de malalties mortals, com el còlera.

Les latrines elevades ajuden a assegurar que les aigües residuals no es barregen amb l'aigua de la pluja i així es redueix la propagació de la malaltia.

Diversos cartells al llarg del "carrer principal" creen consciència sobre una campanya de vacunació d'emergència contra la poliomielitis i el xarampió per a tots elsinfants de Tomping.

Quan arribo a l'altre costat de Tomping i veig a un altre grup de nens ballant, cantant i rient junts fora d'una altra tenda de campanya, decideixo que és hora de trobar la Rita de nou. Vull dir-li que quan acabi les seves tasques diàries, és important que vagi a l'Espai Amic de la Infància, on tindrà l'oportunitat de jugar i aprendre amb altres nens que viuen aquí.

Amb un màxim de 20.000 desplaçats interns a Tomping, trigo bastant temps en trobar-la de nou, però quan ho faig, val la pena. La Rita està molt feliç i emocionada, i em promet que anirà a l'Espai Amic de la Infàcia demà.