Sudan del Sud: la tornada a l'escola més difícil

Com tots els anys, s'acosta la tornada a l'escola per a molts infants. D'aquí a uns dies, els patis escolars s'ompliran d'alumnes més o menys emocionats per començar les classes i amb moltes ganes de tornar a veure els seus amics.

Cada inici de curs és un moment clau per a qualsevol infant. És el començament d'un nou any en què podrà seguir desenvolupant les seves capacitats. Per això a UNICEF treballem perquè tots els nens i nenes del món puguin viure la sevatornada a l'escola amb normalitat.

No obstant això, en alguns llocs el retorn a les classes és molt complicat. En els 10 països amb major nombre de nens sense escolaritzar,2 de cada 5 infants no poden anar a escola. En total, són 18 milions d'infants als quals se'ls està negant una de les majors oportunitats de la seva vida: l'educació.

Sudan del Sud és un d'aquests 10 països. La meitat dels infants sud-sudanesos no van al'escola i el conflicte armat que viu el país des de fa més de 2 anys complica encara més la situació. Calculem que 1 de cada 3 escoles a les zones afectades estàdestruïda, danyada,ocupada o tancada.

SUDaN DEL SUd: El 2015 vam aCONSEGUIr QUE MéS DE 300.000 infantS tornessin a l'escola

A UNICEF estem lluitant juntament amb altres organitzacions perquè els infants del Sudan del Sud puguin seguir aprenent tot i l'emergència. El 2015 vam aconseguir grans èxits i el 2016 volem arribar molt més lluny. Aquests són alguns dels nostres resultats en l'àmbit de l'educació durant l'any passat:

  • Vam aconseguir que més de 300.000 nenstornessin a l'escola. I aquest any anem a per els600.000!
  • Vam formar més de 9.000 professors perquè poguessin impartir educació en emergències.
  • Vam construir 5 escoles primàries completes i esperem acabar unes altres 20 abans que acabi l'any.
L'educació és una de les majors prioritats per a la població del Sudan del Sud. Alguns estudis mostren que les comunitats veuen l'educació com la milloreina per assolir la pau. Per això a UNICEF no descansarem fins que tots els infants sud-sudanesos puguin anar a l'escola.
 

SUDaN DEL SUd: UNA HISTòRIA REAL PeR A MILErS D'infants

Els nostres companys d'UNICEF al Sudan del Sud volien cridar l'atenció de tot el món sobre la situació de l'educació en aquest país. Després de remenar diverses idees, van decidir fer el màgic vídeo que acompanya aquest post a la regió de Magwi, prop de la frontera ambUganda. Allà van triar als intèrprets per explicar una història que reflecteix fidelment els obstacles reals als quals milers de nens i nenes sud-sudanesos s'enfronten per anar a l'escola.

En Nelson, un dels protagonistes, explica que, a causa de l'escassetat d'aliments, molts dies va a classe sense menjar. Això fa que la concentraciósigui gairebé impossible per a ell. L'Eunice, una altra de les "actrius", parla de les dificultats que pateixen les nenes per acudir a l'escola quan tenen lamenstruació.

A UNICEF volem aconseguir que la tornada a l'escola al Sudan del Sud no sigui només un somni, sinó una realitat. Si vols ajudar-nos a aconseguir-ho en aquest i en altres països en conflicte, pots fer un donatiu al nostre Fons d'Emergències.

Post per Lara Aparicio, storyteller d'UNICEF Comitè Espanyol