SOS Kenya, dos emergències paral·leles

Per Lorena Cobas, Responsable de Cooperació i Emergències d'UNICEF Espanya

Estic escrivint des de l'oficina d'UNICEF a Kenya on estic donant suport en tot el necessari el treball de la nostra organització en una de les emergències més greus dels últims temps: la de la Banya d'Àfrica .

La situació al país és complexa perquè Kenya està vivint dos emergències paral · leles, encara que una d'elles està passant bastant desapercebuda. D'una banda, el país alberga el major camp de refugiats del món, on cada dia arriben més somalis escapant de la fam, la guerra i la sequera. De l'altra, la fam també està massacrant les regions àrides i semiàrides d'aquesta regió.

Milions de persones lluiten per sobreviure 

A Kenya també hi ha milions de persones que lluiten per sobreviure, milions de famílies que no poden donar de menjar als seus fills, milions de persones que es desplacendesesperadament d'un lloc a un altre buscant el més essencial:menjar, aigua, escapar de la malaltia . Tant entre els somalis que arriben al campament de Dadaab com entre els desplaçats interns, el viatge és dur i no podem deixar-los caure en l'oblit.

Fa tot just una setmana de treball en l'emergència a Kenya i segueixo tan il · lusionada com al principi de formar part de manera directa en una cosa tan important i essencial com salvar la vida de milions de nens. La vida en una emergència passa tan ràpida i tan lenta alhora que espanta. Mentre un operatiu d'emergència està funcionant perfectament a pocs quilòmetres de distància, la vida quotidiana d'aquest país continua el seu ritme.

La major part del meu temps ha transcorregut entre tràmits d'identificació i reunions de seguretat. Una qüestió d'especial importància si tens previst viatjar a la frontera (per exemple a Dadaab), on segurament aniré a finals d'aquest mes. Conèixer la situació i les mesures que cal prendre en cas de perill pot ser la diferència entre la vida i la mort.