Sequera a Etiòpia: la manca d'aigua porta les famílies al límit

Tres anys fa ja que la pluja li falla a la Hawa Ali, un pastora d'Etiòpia. Abans que els seus animals sucumbissin a la set, la fam i les malalties, va decidir unir-se a altres famílies del seu poble i traslladar-se cap a la veïna Somalilàndia.

Amb els rucs carregant els nens, laHawa i els seus companys de viatge, tots d'ètnia somali, van caminar durant 30 dies fins arribar a Lughaya, un poble costaner de la regió d'Awdal a Somalilàndia.

Durant el camí, molts animals van morir. Va arribar un moment en què no quedaven rucs sobre els quals portar els infants. Va ser llavors quan van decidir aturar-se. Van venir fins aquí perquè pensaven que hi hauriapastura i ajuda. Però no van trobar cap de les dues coses: Somalilàndia també està assolada per la sequera.

Quan vaig conèixer la Hawa estava asseguda en una plana plena de pedres. No hi havia caprefugi, ni rastre de menjar o d'un trosset d'ombra per protegir-se del sol abrasador. No hi havia homes en el seu grup. Estava envoltada per20 persones, totes dones i infants.

SEQUerA a ETIòPiA: "eLS infantS ESTaN patint"

"Els homes han anat a buscar pastura per als animals que ens queden", m'explicava la Hawa amb els seus 70 anys d'edat. "Ens hem quedat aquí a l'espera d'ajuda, però ens n'ha arribat molt poca. La situació no és bona aquí. No tenimmenjar, ni aigua, nirefugi. Fa fred a la nit. Els infants estan patint".

"Portem 3 anys suportant la sequera. Cada vegada és pitjor. Hem hagut de deixar tot el que teníem", afegia laHawo Rayab, una mare de 35 anys, mentre intentavadonar-li el pit al seu nadó, que no parava de plorar. "Ens van dir que hi hauria pastura a l'altra banda de la frontera. Però quan vam arribar aquí no vam trobar res".

La sequera que assola Etiòpia i el nord deSomàlia (especialmentSomalilàndia i Putland) és el resultat de quatre temporades consecutives de pluges escasses, les conseqüències de les quals han estat amplificades perEl Niño. Els grangers i pastors s'emporten la pitjor part, i representen fins a tres quartes parts de la població deSomalilàndia i Putland. Les males collites i l'escassetat d'aigua i pastura han portat al límit les famílies i les comunitats.

SEQUerA a ETIòPiA: "les nostres vides ESTaN EN PErill"

En Mohammad Omar acostumava a tenir moltes cabres. Però quan el vam conèixer amb la seva família aHabasweyne ja només li en quedaven dues. Tots dos animals estaven estirats al terra i no mostraven cap interès pelsgrans de blat de moro del seu voltant. Estavenmassa febles per menjar.

"És la primera vegada, en els meus 80 anys de vida, que veiguna sequera tan greu. Ha matat molts animals i ha provocat molta gana. Les nostres vides estan en perill", deia en Mohammad.

Una altra greu conseqüència de la sequera és l'augment de la desnutrició infantil. Al voltant de 100.000 infants menors de 5 anys pateixen desnutrició aguda aSomalilàndia i Putland.

L'ONU està movilitzant recursos perquè organismes com UNICEF proporcionin ajuda a 1,7 milions de personesafectades per la sequera al nord de Somàlia. Entre elles, 385.000 necessiten ajuda urgent.

SEQUerA a ETIòPiA: "vull tornar a casa"

Abans de separar-me de la Hawa i la resta d'infants i dones refugiats, vaig conèixer la petitaRaaho. Ens va explicar que havia fet el viatge en ruc fins Somalilàndia. "No teníem prou menjar a casa, per això ens en vam anar", m'explicava la nena de 4 anys. "Tenia molts amics a casa. El Mohamed, l'Aya, l'Omar, la Fatuma... Sempre jugàvem junts. Vull tornar a casa".

El que em va explicar em va fer recordar que portava amb mi una mena de motxilla amb forma d'ós de peluix. Els meus fills solien jugar amb ella quan eren petits. Vaig anar a buscar-la entre el meu equipatge i la hi vaig donar. Estava feliç i de seguida se la va penjar a l'esquena. "Tant de bo li serveixi com a coixí i li doni una mica de calor mentre dorma l'aire lliure", vaig pensar mentre m'acomiadava de la Raaho, la Hawa i la resta.

I tant de bo l'ajuda arribi aviat perquè laRaaho pugui tornar a casa i jugar amb els seus amics.

Post per Kun Li, especialista de comunicació d'UNICEF Somàlia