Quant valen les vides de dos milions d'infants?

 

Per Marta Arias, directora de Sensibilització i Polítiques d’Infància d’UNICEF España. Post publicat a ElPaís.com: “Quant valen les vides de dos milions d'infants?”

Cada any, gairebé dos milions de nens i nenes moren per malalties absurdes i totalment evitables amb una simple vacuna; més de 5.000 morts cada dia. Quelcom aparentment tan simple d’evitar com una diarrea és la segona causa de mort infantil al món en desenvolupament. La seva principal causa, el rotavirus (molt conegut pels pares espanyols), pot ser anul·lat amb un tractament d’immunització de 5 dòlars per infant (menys de 3,5 euros).

Per aquesta raó, és tan important l’anunci que va fer UNICEF el passat dia 3 de juny, fent públics els preus de les vacunes que administra a milions d'infants  de tot el món. Una notícia que pot semblar un tràmit administratiu, i que tanmateix suposa un pas molt significatiu, ja que permet aportar una informació valuosíssima a governs i organitzacions, així comfomentar la competència dins una de les indústries més poderoses del món.

L’anunci es va fer públic els dies previs a la conferència de donants que l’Aliança Global per les Vacunes i la Immunització celebrarà el proper dia 13 de juny. I el cert és que, només tres dies després, la mateixa Aliança va donar a conèixer la notícia que dues companyies farmacèutiques de països emergents havien ofert preus més baixos per la vacuna pentavalent, a la vegada que altres empreses de països industrialitzats oferien descomptes en els tractaments d’immunització contra altres malalties, inclòs el rotavirus. En aquest últim cas, sembla possible assolir a mig termini un preu equivalent a 3 dòlars (poc més de 2 euros) per immunitzar per complet un nen. Menys que el cost dels diaris del diumenge, però una xifra inassolible per als 1.000 milions de persones que viuen amb menys d’un dòlar al dia. Com segurament els lectors coneixen, l’abaratiment de l’accés als medicaments és una antiga lluita del sector no governamental, no només en el cas de les vacunes sinó també del tractament de malalties tan devastadores als països en desenvolupament com la malària, la tuberculosi o la SIDA. Ara és el mateix funcionament del mercat el que ha acabat donant la raó a aquestes organitzacions. En particular, és especialment interessant veure com la irrupció de companyies provinents de països emergents està contribuint a incrementar la competitivitat i la innovació en un aspecte crític per salvar milions de vides. Ara només falta que el proper 13 de juny els donants es comprometin de veritat. Damunt la taula hi ha la possibilitat de salvar 4 milions addicionals de vides d’aquí al 2015(aproximadament el total de la població del País Basc i Castella-la Manxa junts). El cost estimat, 3.700 milions de dòlars. Resulta difícil passar la guardiola en temps de crisi, però qui decideix quant val cadascuna d’aquestes vides?