Moçambic: refugi, aliment i seguretat per als desplaçats a causa de les inundacions

Post de Suzanne Beukes, Corresponsal d'UNICEF.

Mentre centenars de famílies fugen a terrenys més alts, el Govern i la comunitat internacional es mobilitzen a Moçambic per garantir que els desplaçats a causa de les inundaciones tinguin refugi, aliment i seguretat.

Una petita multitud s'ha reunit a la vora del pont Xai Xai, a laprovíncia moçambiquesa de Gaza. El grup observa amb angoixa com un equip de salvament de la Marina amarra un bot amb persones que s'han vist obligades a fugir de les seves cases inundades.

Els oficials ajuden els passatgers a desembarcar.Transporten les seves possessions més preuades: roba, cassoles, gallines, un porquet ... Tot el que van poder reunir en un moment de pànic quan va créixer el nivell de les aigües.

La Miranda Nachava salta fora de l'embarcació, visiblement angoixada. "No m'agrada marxar, perquè algunes persones van morir allà", em diu.

Les inundacions a Moçambic han afectat unes 250.000 persones i s'estima que hi ha 150.000 desplaçats.

Chokwe és un dels districtes més afectats. El centre de la ciutat, generalment bulliciós amb els seus mercats, automòbils i vianants, es troba ara submergit sota les aigües. Un grapat de ciutadans van travessar hàbilment les aigües mentre transportaven els seus béns sobre el cap, en un intent per salvar les seves pertinences. Altres van acampar al terrat dels edificis més elevats, a l'espera que baixés el nivell de les aigües.

No obstant això, la majoria va abandonar el municipi després que el Govern decretés l'alerta vermella.

 

CoBRIR LeS NECEsSItAtS BàSIqueS

Chiaquelane és el lloc del campament d'ajuda més proper, a uns 30 quilòmetres de Chokwe. A finals de gener,unes 70.000 persones havien fugit cap Chiaquelane i milers buscaven refugi al campament. La zona va ser escollida, en paraules de l'administrador del districte, l'Alberto Libombo, "perquè se situa en un terreny més elevat i disposa de vuit punts d'abastament d'aigua".
 
Durant el dia, aquests punts d'abastament són testimonis d'una constant fila de desplaçats que recullen aigua potable. "En una situació d'emergència com aquesta, les persones necessiten subministraments bàsics com aliment, aigua, refugi i higiene", explica el representant Adjunt d'UNICEF Moçambic, en Roberto De Bernardi.
 
El Govern de Moçambic, els organismes de Nacions Unides i les ONG treballen les 24 hores per garantir que aquestes necessitats bàsiques estiguin cobertes.
 
El creixent nombre de desplaçats implicaproblemes de salut i protecció. "Quan tens un gran grup de persones que viu en condicions difícils", assenyala la Lola Castro, responsable del grup de treball de l'equip humanitari de país, "hem de garantir que disposem de la suficient aigua, sanejament i atenció mèdica, i que [les persones] estanben alimentades i no desenvolupen problemes com elcòlera o la desnutrició".
 
La salut i el benestar delsinfants són qüestions especialment importants en campaments com el de Chiaquelane. En el marc de la resposta humanitària, UNICEF distribueix galetes d'alt contingut nutritiu, mosquiteres i tendes de campanya per oferir serveis mèdics. UNICEF col · labora també amb les autoritats pertrobar els nens extraviats i protegir dones i infants davant qualsevol classe d'abús.
 
D'altra banda, UNICEF dóna suport a una unitat mòbil que viatja pel campament i les zones veïnes per proporcionar als residents educació sobre bones pràctiques d'higiene i sanejament, lactància materna i prevenció contra el VIH. A les tardes, les persones es poden congregar al voltant d'una pantalla per veure vídeos educatius sobre aquests temes.
 

Atendre els més vulnerables

En Salatiel Moozinhositoe, de 16 anys, espera pacientment que diguin el seu nom, d'una llista en què figuren les famílies més vulnerables del campament. Llança un sospir d'alleujament quan criden el seu nom i recull una enorme bossa de plàstic amb articles domèstics.
 
En Salatiel va arribar al campament sense res més que la roba que portava posada. Segons explica, el van informar de les inundacions i immediatament va arribar al campament en companyia d'un amic. "No tinc diners per anar a comprovar com està la meva família i veure on són. He tractat de trucar a la meva tia però el telèfon no donava resposta. No sé on són", comenta.
 
Per a en Salatiel i altres persones com ell, el kit subministrat per UNICEF, que inclou catifes, cassoles, paelles, tasses, coberteria i mantes, és una gran ajuda. Segons la Especialista en Protecció Infantil d'UNICEF, la Mariane Muzzi, els kits estan pensats per a persones com en Salatiel, que procedeixen de llars pobres i ara no tenen absolutament res. "Són bàsicament conjunts d'emergència per ajudar aquestes famílies a suportar les pròximes setmanes aquí al campament", afegeix.
 
Quan es fa de nit al campament, un continu torrent humà conflueix amb un esvalotat laberint de persones que han perdut la casa i de treballadors humanitaris, per trobar un lloc on descansar. No obstant això, quan encara no ha passat el pitjor i continuen les tasques d'auxili i rescat, es necessita amb urgència més ajuda per salvar vides.