Millorar la vida dels nens a la República Dominicana

 

Per Javier Cantero, director de Noves Tecnologies i Desenvolupament Organitzatiu d’UNICEF España.

Estem en el segon dia de viatge sobre el terreny a la República Dominicana. Igual que ahir, he pogut comprovar l’enorme treball que es fa des de la nostra oficina d’UNICEF al país amb els estaments polítics per fomentar des de les mateixes institucions un canvi en la vida dels nens. A més, he vist com aquest canvi es posa en marxa a les comunitats, amb l’ajuda de les nostres contraparts.

He vist molta pobresa, molta desigualtat, però també he estat testimoni de com moltes persones, amb el seu treball, intenten treure d’aquesta pobresa les comunitats més necessitades. I, sobretot, he pogut comprovar que l’ajuda econòmica delsfons recaptats per UNICEF Españacontribueix de manera efectiva a aquest treball. Hem visitat una guarderia per a infants de fins a 5 anys que porta quatre mesos funcionant. Es diu La estancia infantilde Consuelo, i ha estat construïda per les institucions públiques del país. Gràcies a les aportacions de ciutadans i empreses espanyoles, amb les quals s’ha adquirit l’equipament i el mobiliari necessari, n’ha estat possible l’obertura en un temps rècord. Ens han explicat que quan va engegar l’escola bressol només tenia47 infants i ara en són ja 80, tot i que les expectatives són arribar a 160. La estancia infantil de Consuelo és un espai de protecció per als nens i les nenes, on se’ls presta tant alimentació com els primers passos en el procés educatiu. Abans que s’obrís, aquests infants es quedaven a càrrec dels seus germans grans, també de curta edat, o a cases d’amics o familiars, perquè les mares poguessin anar als seus treballs.

Ara, aquests infants reben aquesta atenció bàsica per part de professionals que afavoreixen la seva formació i el seu desenvolupament personal.

Això és tot per avui, el proper dia us explicaré la visita a l’hospital, que també ha estat molt motivadora.