Mauritània: la Sidy, en Tawil i els infants de Demgha

Per Rocío Vicente, coordinadora d'UNICEF Comitè Castela i Lleó
 
La Sidy15 mesos i ja sap el que és la desnutrició en la seva forma més severa. Fa uns dies la seva mare la va portar al centre de salut de Kiffa, al sud de Mauritània, després d'un episodi greu de diarrea.

Avui la Sydy plora,espeternega... és un bon senyal. Està responent altractament a base de llet enriquida. El infermer relata que veu molts casos similars: "Els nens arriben molt dèbils i a més pateixen altres malalties com diarrees,infeccions respiratòries omalària".

Decidit, s'acosta a la mare de la Sidy per lliurar-li uns estris i productes per a rentar-se les mans i el tractament de l'aigua mentre li dóna consells sobre els hàbits més adequats per a la salut del seu nadó. La Sidy i la seva mare podran anar-se'n a casa, però tornaran al centre en una setmana per fer un control.

En ocasions, els infants que arriben a aquests centres estan en un estat extremadament feble i presenten complicacions que els fan romandre ingressats als anomenats CRENI.

Allà coneixem en Tawil, en braços de la sevaàvia. Amb prou feines es mou. Té nou mesos i va entrar al centre amb tan sols 6 quilos. La infermera ens parla d'un edema, infeccions... Ja fa diversos mesos que van deixar de donar-li el pit. Aquesta vegada la malaltia està molt avançada i en Tawil ha de seralimentat a través d'una sonda. La seva àvia, tenaç, romandrà al seu costat fins que es reposi.

És un cas excepcional i un dels desafiaments als quals s'enfronten els professionals d'aquests centres. Moltes famílies no disposen ni dels mitjans ni de les condicions que els permetin quedar-se als centres durant el temps necessari.

AGUA i SANEjAMENT, CLAuS PeR A LA SUPERVIVèNCIA INFANTIL

La desnutrició respon a molts factors però en un país com Mauritània hi ha un important problema d'escassetat d'aigua, que al seu torn dificulta que hi hagi un sanejament adequat. Aquestes condicions provoquen en molts casos infeccions i episodis sistemàtics de diarrees en els infants més petits, que impacten en la desnutrició. Per això, des d'UNICEF Mauritàniaes treballa per enfortir el vincle entre unsanejament adequat i lasupervivència i el desenvolupament infantil.

A la remota comunitat de Demgha, UNICEF està desenvolupant un programa per millorar les condicions d'higiene i d'accés a l'aigua en bon estat. A través d'un enfocament participatiu la comunitat fa seves pràctiques comrentar-se les mans, el tractament de l'aigua o la lactància materna. En paral·lel, la defecació a l'aire lliure s'abandona i deixa pas a la construcció de latrines.

En un ambient festiu els nens de Demgha ens expliquen amb naturalitat i entre rialles quan cal rentar-se les mans i ens ensenyen orgullosos les latrines que la pròpia comunitat ha construït. Les seves mares comenten que certes malalties ja no són tan comuns i que, en conseqüència, les visites als centres de salut s'han reduït.

Més de 300 comunitats i 111.950 persones participen en aquest programa, que és un clar exemple que els màxims beneficis en qüestions de supervivència i desenvolupament s'assoleixen quan es coordinen amb els programes d'aigua i sanejament.