L'Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) no s'enlaira a Espanya, però sí a Europa

Post de Sara Collantes, responsable de polítiques d'infància i desenvolupament d'UNICEF Comitè Espanyol.
 
Les últimes dades oficials d'Ajuda Oficial al Desenvolupament (corresponent a l'any 2013) tant del Comitè d'Ajuda al Desenvolupament de la OCDE (CAD) com de la Unió Europea, posen de manifest que finalment s'ha revertit la tendència de caigua de la AOD tant a nivell mundial, com en el si de la Unió.
 
Europa va destinar en total el 0.41% de la seva renda interior bruta a sostenir de forma financera el seu compromís amb el desenvolupament dels pobles del món.
 
Es tracta d'una ansiada notícia per vital i necessària, perquè detenir el ritme assolit en la consecució d'assoliments en la lluita contra la pobresa no és qualsevol cosa.O ho és tenir a l'abast de la ma reduir en bastants milions més les morts dels infants menors de cinc anys d'aquí a pocs anys, i no fer-ho?  
 
A Espanya, la gràfica també apunta tímidament cap amunt, però està allà... que si, que no, que no, que si. Una segona ullada deixa l'anàlisi molt més clar i el tap de suro de l'ampolla de cava al seu lloc.
 
 

Dades sobre aod a espanya: actualitat i previsions

L'imperceptible increment que es menciona  (del 3,7%) només respon a la condonació del deute extern: diners que ens deuen els països pobres i que els ho "perdonem", però que no suposa nous recursos que arribin directament als ciutadans. A més, poca cosa més es pot treure d'això quan al 2013 seguim destinant només el 0.16% de la nostra renda a aquestes finalitats. El mateix que al 2012.
 

I lo pitjor encara està per venir?  Espanya diu que al 2014 ens gastarem un 0,17 de la renda en AOD però on Espanya diu 0,17, la Comissió Europea veu un 0,13, i atenció! un 0,15 al 2015. A  veure qui guanya... I no oblidem que durant el 2009 vam arribar a destinar el 0,46% i que ens vam comprometre fa uns anys era a arribar al 0,7% al 2015.  

I a fora, què? Doncs dos exemples. El Regne Unit s'ha estrenta aportant per primer cop el 0,7%, i Irlanda que afronta una particular crisi econòmica, destina el 0,45% a la AOD. Congratulations!!!!

 
Des d'UNICEF Comitè Espanyol ens hem esforçat aquests anys en demostrar amb xifres i estudis que els fons públics que es destinen en desenvolupament han contribuit a aconseguir assoliments espectaculars en la vida dels nens i les seves famílies en molts països del món. I per això hem dit a tothom #aranopodemparar.
 
 

el finançament al desenvolupament necessita una bona dosi d'innovació

Però tenim clar que el finançament al desenvolupament necessita també una bona dosi d'innovació. Sinó, no hi haurà manera d'afrontar la nova agenda que ara s'està discutint arreu del món i que pretén donar una resposta als desafiaments tan variats com la seguretat alimentària, l'accés universal a la salut, l'educació i l'aigua potable, un treball digne, el canvi climàtic i bastantes qüestions més. El que s'està començant a anomenar els "Objectius de Desenvolupament Sostenible".
 
Però tots els camins duen fins a Roma, i la decisió sobre què i quan utilitzar aquests instruments de finançament al desenvolupament innovadors que complementin a l'Ajuda Oficial i a altres fluxes tradicionals de capitals (com les remeses) també depén dels governs. Per això, no podem abandonar la nostra responsabilitat ciutadana ni deixar d'enviar crides d'atenció sobre l'oportunitat que tenim davant.
 
Potser una de les més evidents i pròximes és la que apunta a la posada en marxa del anomenat Impost a les Transaccions Financres Internacionals. Una vella reivindicació dels moviments socials i que, per primer cop, podria estar a punt de veure la llum a la Unió Europea el pròxim 6 de maig, No és que poguem cantar victòria (perquè per ara no està clar si aquells diners es destinaran o no per lluitar contra la pobresa) però és un pas endavant.
 
Us deixo aquest enllaç per si vols donar suport a la campanya promoguda per la Aliança per la Taxa Robin Hood per la qual els ciutadans europeus estan demanat que els liders acordin la implementació d'una Taxa de Transaccions Financeres, i que dediquin els fons recaptats per generar llocs de treball i a serveis pública aquí a casa, a salvar vides en els països en desenvolupament i a lluitar contra el canvi climàtic. No ens aturem ara, no.