Haití mira al futur

Per Paloma Escudero, directora executiva d’UNICEF España

Estic a Port-au-Prince amb un equip de RTVE perquè, tots junts, puguem aconseguir que, com diu Forges, no ens oblidem d’HaitíCreu RojaUNICEFi l’AECID els acompanyem en aquesta aventura, amb un gran interès perquè coneguin ONG locals amb les quals treballem; els joves i els nens haitians, amb els seus somnis i el seu dia a dia; i els professionals de l’acció humanitària que porten més de quinze mesos fent autèntics miracles per garantir la tornada a l’escola, l’accés a l’aigua o la vacunació de gairebé dos milions de nens.

Porto 24 hores al país i hi ha coses que salten a primera vista. Hem passat de la fase d’assistència immediata per salvar vides i garantir condicions mínimes de salut i higiene, a la fase de recuperació de sistemes i serveis bàsics per a la població. Els carrers, les botigues, les escoles, van recuperant el seu ritme de vida. Entre moltes altres accions, UNICEF ha construït escoles semipermanents, amb sistemes antisísmicsi amb una durabilitat de 25-30 anys.

Els haitians són els protagonistes de la seva recuperació, hi ha molt heroi anònim, com els metges que ahir vaig conèixer a l’hospital pediàtric, afectat pel terratrèmol però que no ha deixat de salvar dotzenes de nens de la desnutrició en tendes de campanya. La bona notícia és que el maig estrenen un edifici perquè els nadons puguin ser tractats, perquè les seves mares els acompanyin i amb una àrea de jocs adaptada als tractaments que necessiten.

No ens oblidem d’Haití ara que comença a alçar la mirada sobre la runa. Hi ha moltes coses que no poden anar més ràpid, però van cap endavant i l’esforç no cessa, ni en intensitat ni en constància.