Guinea Bissau: l'Abdulai es recuperarà

Post d'Elena Filella, Cooperació i Emergèncias d'UNICEF Espanya

La Mae Turé té 20 anys i viu en una petita comunitat de la regió d'Oio, a Guinea Bissau. Aquesta dona, tímida i valenta, va arribar al Centre Nutricional de Mansoã el passat 15 de novembre amb el menor dels seus tres fills: l'Abdulai, de 20 mesos, que pateix desnutrició aguda.

La Mae i l'Abdulai, i d'altres famílies com la seva, han recorregut un llarg camí fins a arribar a aquest centre nutricional. Un camí que han fet acompanyat pels treballadors de salut que UNICEF ha format al llarg de tot el país.

La història de l'Abdulai comença en una de les sessions mensuals de seguiment de l'estat nutricional que es desenvolupen a les comunitats. Aquestes sessions permeten detectar casos de desnutrició aguda moderada o greu, així com formar les famílies en matèria de pràctiques adequades de nutrició.

Els treballadors de salut ensenyen als pares i mares com han d'alimentar els seus fills en funció de la seva edat: promouen la lactància materna exclusiva fins als sis mesos i donen pautes adequades d'alimentació complementària. Una enorme taula exhibeix els aliments propis de la zona (arròs, batata, tomàquet, peix sec, plàtan, blat de moro, etc.) mentre una de les treballadores de salut ensenya les seves propietats i com han de ser barrejats i cuinats. Una classe de cuina regional amb un resultat deliciós!

Balances que semblen gronxadors per fer el seguimient

Després de la lliçó sobre pràctiques adequades de nutrició, els treballadors de salut pesen i mesuren els petits. Les mares, com la Mae, esperen pacientment el seu torn mentre alguns nens ploren suspesos en les balances que els pesen, que semblen gronxadors. En acabar, els treballadors de salut lliuren a les mares les cartilles de seguiment nutricional dels seus fills, que detallen l'evolució del seu pes i alçada, i permeten detectar qualsevol indici de desnutrició.

Els casos més greus, com el de Abdulai, són referits alscentres nutricionals recolzats per UNICEF, com el de Mansoã. La Mae, valenta, lluita i aposta per la recuperació del seu fill petit: per això ha de deixar els seus dos fills a cura de familiars i desplaçar-se fins Mansõa per acompanyar l'Abdulai durant tot el tractament a base de llet terapèutica i aliment terapèutic. Només una setmana després, la Mae, amb la mirada baixada per la seva timidesa, confessa somrient que l'Abdulai ha millorat molt, menja més i es troba millor i més fort. L'Abdulai es recuperarà i ell i la seva mare aviat tornaran amb els seus germans.

Vaig tenir el plaer de conèixer la Mae i l'Abdulai en el nostreviatge a Guinea Bissau acompanyats per membres de la Fundació Alimerka: visitem els projectes que UNICEF desenvolupa al país en matèria de nutrició infantil i que Alimerka dóna suport a nivell global.

Vaig rebre classes de cuina, vaig veure els infants riure i plorar a les balances i, vaig escoltar la història de la Mae i l'Abdulai. Ells, i tantes altres persones, són el treball d'UNICEF: són el que fem, el nostre objectiu i la nostra missió. I volem comptar amb tu per seguir escoltant mares dient-nos que els seus fills es recuperen de la desnutrició. Ens ajudes?