Fugint de Síria cap a Turquia: la història de l'Hala

Post de Charbel Raji, UNICEF

Eren les 3 del matí quan l'Hala (16 anys) i la seva família van fugir de casa seva a Síria cap al campament de refugiats d'Ackapale a Turquia. El camp, situat a Sanliurfa, al sud-est de Turquia, és un dels 15 establerts pel Govern de Turquia per a les famílies sirianes que fugen del conflicte a la recerca de refugi.

Els intensos bombardejos van instar la família a creuar la frontera buscant refugi. "No només sentíem les bombes per tot arreu, també vèiem a gent morir", diu l'Hala. "Hem vingut aquí peròhem deixat els nostres cors a Síria, amb tots els nostres familiars i éssers estimats."

L'Hala ha perdut les classes aquest any com a conseqüència del conflicte. Ara, però, està contenta perquè pot assistir a l'escola del camp de refugiats. Encara falten materials: "Ens dóna esperança que en algun moment tornarem a casa i reprendrem la nostra vida normal", explica l'Hala. Una de les seves majors preocupacions és si el sistema educatiu sirià reconeixererà el batxillerat que està cursant a Turquia, un cop pugui retornar a Síria.

El seu únic desig ara mateix és tornar a casa. Està agraïda per tots els serveis i l'ajuda que els refugiats han rebut al campament, però continua preocupada per allò que pot estar passant-los als seus amics i familiars a Síria: "Aquells que no moren pels bombardejos, estan morint a causa del fred i la fam. Demano al món que els presti atenció. Necessiten l'ajuda de tots."

UNICEF i els seus aliats han distribuït uns 13.000 kits de roba d'hivern, incloent jaquetes i botes, per als nens del camp de refugiats de Akcakale. A més, UNICEF Turquia ha ajudat a crear un ambient educatiu i recreacional segur per als més de25.500 infants sirians que viuen en camps de refugiats a Turquia.