Famílies vulnerables inicien la seva recuperació després del pas de l'Haiyan a les Filipines

Post d'Anne Ong López i Sandar Linn, UNICEF a les Filipines.

La Michelle Postrero, de 22 anys, vaperdre el seu fill de 6 anys quan eltifó Haiyan va colpejar el seu barri, Victòria, a Dagami (província de Leyte). Ella va resultar ferida quan un mur de formigó va danyar la barraca modesta de la seva família.

Actualment està embarassada de vuit mesos del seu quart fill.

La Michelle i la seva família no sabien que el tifó Haiyan arribaria. No tenen televisió ni ràdio a casa seva. La llunyania en què es troba la seva casa, situada en una de les zones més afectades, presenta moltes dificultats.

El seu marit Roy, de 32 anys, va en motocicleta cada diaa la recerca d'aigua potable a un altre veïnat, aproximadament a un quilòmetre de distància. Sense accés a electricitat, la Michelle i la seva família depenen de llanternes solars a la nit.

En Roy era agricultor de coco, però ara no té mitjans per mantenir la seva família perquè eltifó va destruir el seu mitjà de vida. Depenen de les ajudes subministrades pel govern municipal i les organitzacions humanitàries.

Avui, sis mesos després del tifó, la família de la Michelle és una de les 10.000 de Tacloban i d'altres municipis de les zones de muntanya que estan rebenttransferències en efectiu d'UNICEF per ajudar-los a recuperar-se i cobrir les seves necessitats més immediates.

Ajudes que canvien la vida

El programa de transferències en efectiu no condicionades s'implementa a través d'una associació entre el Govern de les Filipines, UNICEF i Acció contra la Fam.

El seu principal objectiu és augmentar la seguretat alimentària i no alimentària de les dones i infants afectats. A més pretén posar en relleu la importància d'una nutrició adequada i garantir un entorn favorable per als nens de les llars afectades.

La selecció per al programa es basa en uns criteris de vulnerabilitat: llars amb dones embarassades i/o lactants, ancians, orfes, persones amb malalties cròniques, persones amb discapacitat, nens amb desnutrició aguda severa i moderada, llars amb una sola dona i llars encapçalades per nens, així com els allotjaments dels menors separats. Les llars amb dones embarassades i/o lactants, com la de la Michelle, comprenen la major part dels beneficiaris que reben l'ajuda, entorn del 68 per cent.

Les llars que es beneficien d'aquesta ajuda reben un ingrésmensual de 100 dòlars durant sis mesos.

La subvenció va permetre a la Michelle comprar aliments frescos del mercat, així comarticles no alimentaris, incloentroba per la Mary Grace, de 2 anys, i en Neil, de 4. La Michelle també va estalviar per pagar a un llenyataire perquè tallés l'arbre de coco que va caure a prop de casa i així utilitzar aquesta fusta per a les reparacions.

La recuperació és possible

Aquests ingressos ajuden les famílies amb problemes econòmics que lluiten per recuperar-se del tifó Haiyan. En proporcionar oportunitats perquè puguin satisfer les seves necessitats bàsiques, el programa permet a les llars vulnerables reconstruir les seves vides.

Tot i que els records de la catàstrofe no s'esvaeixen amb facilitat, les oportunitats de recuperació mai han estat més esperançadores per a les 10.000 famílies beneficiàries del programa.

La Michelle té previst utilitzar els subsidis per comprar aliments per a la seva família, medicines, roba nova per al seu nadó i làmines de ferro per reparar el sostre casa, en previsió per a la temporada de pluges.

"Gràcies a UNICEF per ajudar-nos", diu la Michelle.