Espanya: un pas més en protecció infantil

Post de Gabriel González-Bueno, Responsable de Polítiques d'Infància d'UNICEF Espanya.
 
Ja és oficial. Espanya va dipositar el passat 3 de juny davant les Nacions Unides el Protocol Facultatiu de la Convenció sobre els Drets de l'Infant relatiu a un procediment de comunicacions, després de la seva ratificació pel Parlament. És el tercer protocol facultatiu que s'ha elaborat a partir de la CDI després dels relacionats amb els nens en conflictes armats, i la venda d'infants i explotació sexual.
La importància d'aquest protocol, de nom una mica abstracte, és que, a partir de la seva entrada en vigor, els individus (inclosos els infants)i les organitzacions podran denunciar directament al Comitè dels Drets de l'Infant vulneracions de drets individuals produïts en els mateixosEstats. Es tracta d'un procediment que no estava contemplat en la Convenció.
 
Així, la CDI, encara que amb certes limitacions, es posa a l'altura d'altres tractats de drets humans que permeten aquest procediment de denúncia.
 
Les comunicacions hauran de ser per escrit i ben fundades, a més d'haver-se esgotat els procediments legals al país (excepte en els casos de risc imminent o retard injustificat en aquests procediments). A més, no podran ser anònimes, encara que el Comitè dels Drets de l'Infant protegirà la identitat dels comunicants. El Comitè també podrà, en casos greus o de violacions sistemàtiques de drets, iniciar un procés d'investigació activa d'aquestes violacions.
 
Aquest tercer protocol va ser signat el 28 de febrer de 2012 per Espanya, i ratificat posteriorment pel Congrés (al desembre del 2012) i el Senat (al març del 2013). Espanya és el sisè país que ho ratifica, però el Protocol no entrarà en vigor fins als tres mesos després que es dipositi la desena ratificació, per la qual cosa caldrà esperar una mica per a la seva entrada en vigor.
 
A l'espera d'això, no hi ha dubte que aquesta opció de comunicar les vulneracions de drets al Comitè suposarà un pas endavant més per a la protecció dels infants a Espanya.