El campament dels infants sirians

Post de Dailo Allí, Cap de Premsa d'UNICEF Espanya

El camp de refugiats de Za'atari està al mig del no res, en un lloc cobert de pedra i sorra, en ple desert de Jordània. El que va començar sent un refugi temporal de persones que fugien de la guerra de Síria, ha anat creixent fins a esdevenir la cinquena ciutat més gran de Jordània.

Un mar de tendes de campanya, latrines, escoles i hospitals construïts en barracons gràcies al treball d'organitzacions com UNICEF i milers d'aportacions de persones anònimes, governs i institucions.

Una extensió de territori que creix cada setmana, sense descans, a causa del incessant degoteig de persones que arriben fins aquí, en autobusos o a peu, buscant un refugi onl dormir, cuidar els seus fills i viure amb la normalitat que pot donar un lloc de trànsit com aquest.

En un camp de refugiats tot adquireix el qualificatiu de temporal, de passatger. Però a Za'atari la il · lusió pel retorn es dilueix a mesura que s'intensifiquen els atacs quecronifiquen el conflicte a Síria, d'on van arribar les més de 100.000 persones que habiten aquest refugi fugint de l'horror de la guerra.

A Za'atari l'anomenen el "campament dels infants" perquè la meitat de les persones que viuen aquí tenen menys de 18 anys.

És habitual veure els nens jugant entre les tendes, serpentejant els llocs de venda ambulant carregats de bosses amb menjar o portant galledes d'aigua d'un costat a un altre. Emociona veure'ls amb les seves motxilles a l'esquena, camí a alguna de les dues escoles aixecades per UNICEF. El so de les rialles i les cançons que es poden escoltar en els patis a l'hora de l'esbarjo, envolta el camp d'una aurèola, d'una lluentor, que no deixa indiferent a ningú.

"M'agrada anar a classe perquè el meu company de taula aquí també ho era a la meva escola a Homs" diu Mohammed, d'11 anys.

Alguns arriben a classe amb por perquè les seves aulesva ser bombardejades a Síria. Altres ho fancansats perquè han de creuar caminant tot el campament. Una de les prioritats d'UNICEF és aconseguir que els infants puguin continuar amb els seus estudis malgrat trobar-se a tants quilòmetres de les seves cases, ja que a més de garantir la seva formació, se'ls dóna suport psicosocial per eliminar les ferides causades per la guerra.
[]
Alguns nens han vist morir els seus pares, familiars, companys de pupitre o els seus veïns. És igual que coneguin o no les víctimes, sempre recordaran les escenes d'un conflicte que no van provocar, que no entenen i del qual només volen saber quan acabarà.
 
De moment no hi ha data de retorn així que la vida segueix a Za'atari.
 
UNICEF distribueix diàriament 3,5 milions de litres d'aigua, ha construït més de 2.400 latrines, ha aixecat i equipat dues escoles i ha vacunat fins al moment més de 60.000 persones contra la poliomielitis. Evitar la propagació de malalties és prioritari en un entorn com aquest, en què, malgrat els esforços, les condicions de sanejament no són les ideals.
 
Però el missatge que més s'escolta entre els equips d'UNICEF que treballen aquí sense descans des de l'inici de la crisi és el mateix: si no arriben fons, no podrem continuar el nostre treball i haurem de tancar les escoles, deixar de donar suport psicològic als infants i en el pitjor dels casos, deixar de subministrar aigua.
 
És la terrible amenaça que plana sobre una de les majors crisis d'aquest segle, i que no ens podem permetre com a societat.
 
L'ajuda arriba amb comptagotes, les promeses de la comunitat internacional s'esvaeixen entre les retallades de la despesa pública i, mentrestant, a milers de quilòmetres de les borses de valors i les seus governamentals, la població siriana s'enfronta a una terrible crisi humanitària sense fi a la vista.
  
No obstant això, el que no cessa és la solidaritat de la gent que, més enllà de les primes de risc i mesures d'ajust, contribueix amb el seu esforç i col · laboració a lluitar per les coses que tenen solució. I aquesta crisi de refugiats sirians la té.