Dia de l'Infant Africà: una injecció d'esperança

Vaig conèixer aquest nadó fa un parell de setmanes a Bagadadji, una comunitat rural al sud del Senegal. Tenia tan sols un dia de vida, així que encara no li havien posat un nom. La tradicicó estableix que el nom dels nens s'esculli set dies després del naixement. 

El nadó es desemperesia movent les seves diminutes mans. També obria i tancava la boca, com assaborint l'aire del món exterior. I els ulls, aquellsulls negres que vam poder veure un parell de vegades que va decidir obrir-los.

Aquest matí, quan m'he assegut davant l'ordinador, m'he recordat d'aquest i tots els nens als quals vaig conèixer al Senegal. Avui se celebra elDia Internacional de l'Infant Africà, un dia assenyalat en el calendari per recordar la difícil situació a la qual s'enfronten els nens a l'Àfrica.

DiA DE L'infant AFRICà: malalties, CONFLICTeS i fAM

Durant els últims dotze mesos, el continent africà ha estat en les nostres ments per una terrible malaltia que s'ha emportat més de 11.000 vides humanes: l'Ebola. L'Àfrica occidental es recupera a poc a poc d'aquest greu brot, però encara queda feina per fer.

No podem descansar fins que Sierra Leone, l'únic país on se segueixen donant casos del virus, sigui declarat lliure d'Ebola. A més, hi ha més de 16.000 infants que han quedatorfes als països afectats, als quals cal oferir una protecció integral, ja que es troben en situació d'extrema vulnerabilitat.

Els conflictes armats i la famsón altres de les càrregues que suporten els infants a l'Àfrica. Es calcula que 3 de cada 10 nens africans viuen en zones fràgils i afectades per conflictes. Al Sudan del Sud, les conseqüències de la guerra s'agreugen amb la fam, que amenaça més de250.000 nens i nenes del país més jove de món.

DiA DE L'infant africà: SENEGAL, Exemple de que tot éS POsSIBLE

La situació dels nens africans continua sent molt complicada. No obstant això, el que he pogut veure alSenegal confirma que tot és possible. El treball i l'esforç constants són una causa important que aquest país hagi reduït la taxa de mortalitat infantil a la meitaten els últims deu anys.

Els companys de l'oficina d'UNICEF al Senegallluiten cada dia per protegir els drets dels infants senegalesos des d'un punt de vista integral i sostenible en el temps. Metges, autoritats, professors... Tots reben formació i suport per posar els nens en el centre de la vida social, política i econòmica.

Pel que vaig veure i vaig conèixer, ara sé que aquell petit nadó de Bagadadji va ser registrat en néixer, el primer pas per evitar que, quan creixi, es converteixi en una persona invisible i sense drets.

També estic segura que podrà rebre les vacunesque el protegiran de perilloses malalties i que es farà tot el possible perquè vagi a l'escola, on podràdesenvolupar plenament les seves capacitats.

Encara queda un llarg camí per recórrer alSenegal. Més llarg encara és el camí a laresta d'Àfrica. No obstant això, conèixer aquest país ha estat tota una injecció d'esperança.

Amb la teva ajuda, amb la de tots, podem seguir transformant la vidadels infants d'aquest apassionant continent.

 
Post escrit per Lara Aparicio, storyteller en UNICEF Comitè Espanyol