DEN2015: es va parlar d'infància, però segueix sense ser una qüestió prioritària en l'agenda política

El Debat sobre l'Estat de la Nació és un espai i un temps en què els nostres polítics, en representació nostra, parlen d'aquells assumptes que consideren prioritaris per al bon 'estat de la nostra nació'.

El nostre objectiu, com a organització defensora dels drets de la infància, és que els nens i nenes estiguessin presents en el debat, que es parlés d'ells i elles, de les seves necessitats i de com resoldre-les.

Per aconseguir-ho, dies abans de les sessions, vam enviar juntament amb Save the Children les nostres propostes a tots els grups parlamentaris. Volíem "fer lloc" en l'agenda política a la infància, aquest col·lectiu que sembla no existir en moltes ocasions per la seva invisibilitat.

Ens va semblar interessant llançar una dinàmica en les xarxes socials, una mena d'aposta, per generar conversa al voltant de quantes vegades es parlaria de la situació de la infància a Espanya en el DEN2015. L'objectiu era recordar als polítics que som moltes les persones que volem que els nens i les nenes siguin protagonistes de les polítiques públiques. Allà vam estar, seguint el debat i l'activitat a la xarxa amb entusiasme.

 

DEN2015: QUIN BALANÇ FEM?

Pràcticament tots els grups parlamentaris van parlar sobre la infància: el Grup Socialista i UPyD van exposar la situació de pobresa infantil en què viuen el 27,5% dels nens i nenes a Espanya. Es va destacar que amb 9.500 milions d'euros es reduirien significativament els índexs de pobresa infantil. El Grup Mixt ha destacat que Espanya només és superada en índex de pobresa infantil per Romania.

Aquesta dada l'assenyalem en el nostre informe Els nens i nenes de la recessió on vam donar a conèixer que Espanya és el setè país, dels països considerats rics, on més ha crescut la pobresa infantil, i que és la infància qui més està patint les conseqüències .

CiU, per la seva banda, va proposar un pla integral de famílies i augmentar les prestacions per fill a càrrec. Ens alegra reconèixer algunes de les nostres propostes en les intervencions, com la prestació universal per fill a càrrec, que impulsem a través de l'informe La infància a Espanya 2014.

També hi va haver també un gest positiu per part del govern. El president Mariano Rajoy va reconèixer en diverses ocasions el problema actual de la pobresa infantil i va anunciar un nou xec per a famílies monoparentals amb dos fills.
 

DEN2015: PerÒ… ha ESTAT suficient? 

No diria jo que això sigui per tirar coets... és cert que cada cop es parla més d'infància, fins i tot en aquests fòrums, però els nens i nenes continuen sense ser una qüestió prioritària en l'agenda política espanyola. No se'ls considera ciutadans de primera, ni se'ls mira com el que són: subjectes de drets, un veritable bé social. Està molt bé lligar la infància a la família, ja que la família és indiscutiblement el mitjà idoni per al seu desenvolupament complet, però els nens i nenes són molt més, tenen un valor en si mateixos. Un valor per al nostre present i per al nostre futur, i ens ho estem perdent.

El debat també va tornar a passar per alt els elevats índexs de desigualtat que existeixen. La bretxa entre nens i nenes pobres i nens i nenes riques és sensiblement més alta que les que s'observen entre adults. Aquest és un assumpte realment preocupant, perquè és germen de més pobresa i una desigualtat cada vegada més acusada.

La infància ha de ser qüestió d'Estat i per això seguirem impulsant un Pacte d'Estat per la Infància, un pacte social que garanteixi els drets d'aquests petits grans éssers humans, que són els nens i nenes.

La paraula "pacte" va aparèixer en al debat en més de cinc ocasions... llàstima que no es va utilitzar per impulsar el Pacte d'Estat a la Infància. La nova legislatura serà la gran oportunitat per aconseguir-ho? Creuem els dits... podem per començar sumar-nos amb la nostra firma.

Post de Cristina Jonquera, Advocacy i Gestió del Coneixement a UNICEF Comitè Espanyol