Crisi a Síria: "Trobo a faltar els meus amics, la meva casa, la meva escola"

Melanie Sharpe, de l'equip d'UNICEF Canadà, està donant suport a la crisi de Síria des de l'oficina d'UNICEF a Jordània. Des d'aquí ens escriu aquesta entrada especial per a la nostra web en la qual explica allò que han vist els seus ulls i la història d'una nena que va conèixer al camp de refugiats de Za'atari. El camp es va obrir a finals de juliol i actualment acull a 25.000 refugiats sirians. Cada dia continuen arribant centenars de famílies.

Camp de refugiats deZa'atari, Jordània, 10 setembre 2012Vaig conèixer la Malak, una nena de deuanys,a la porta dela tenda de campanya de la seva tia al camp de refugiats deZa'atari, al nord de Jordània.La Malak éscom la majoriade lesnenes de deuanys, li encanten els dibuixos animats, jugar al parc isomia poder serprofessora algundia. També recorda els enfrontamentsviolents, míssils i avions de quan estava a Síria.Em va explicar que vafugir de casa seva a Dara'a amb més de 50 familiars i veïns. Dara'a és la ciutat on va començar el conflicte de Síria i on continua una forta violència més d'un any després.El viatgede la Malak a la frontera de Jordània va ser llarg i difícil. Diu que tenien por de no poder arribar o que els sorprenguessinmés enfrontaments al camí.Quan vaig conèixer la Malak era el seucinquè diaal campde refugiats,situat al mig del desert. La calori lestempestes de sorra constants són, en algunsmoments, insuportables. El dia que la vaig conèixer feia més de 40 graus i les tempestes de sorra eren tan fortes que no es podia veure a més de dos metres.Totes lespersones itotes lescoses estavencobertes ambuna capa gruixudade pols.La Malak va dirque per fise sentia segura. Livaig preguntar què trobava més a faltar i em va dir "els meus amics, la meva casa i la meva escola".

Centenars d'infants com la Malak han patit lainterrupció dels seus estudis pel conflicte de Síria. Ella va acabar el quart curs l'any passat i, com la majoria dels infants que estan a Za'atari, està preocupada perquè no sap si podrà tornar a estudiar. Gràcies a UNICEF, el Ministeri d'Educació i altres col · laboradors a Jordània, ho farà.UNICEF i els seus aliats van ara carpa per carpa a Za'atari per registrar milers d'infants en edat d'anar a l'escola. Es construirà una escola al camp de refugiats i UNICEF les proveirà de llibres i altres subministraments, a més de formar professors. Tanmateix, a mesura que augmenta el nombre de famílies que arriba a Za'atari, atendre el nombre creixent d'estudiants no és fàcil. Però facilitar la tornada a l'escola a nenes com la Malak és un assumpte crític, no només per al seu futur, sinó també per retornar una mena de sentit de normalitat a la vida d'aquests infants que han patit massa.