Crisi de Síria: somnis de pau

"No és massa tard pels infants de Síria. Segueixen mantenint l'esperança d'una vida amb dignitat i possibilitats. Segueixen acaronant somnis de pau i tenen l'oportunitat de complir-los". Són paraules d'en Peter Salama, el Director Regional d'UNICEF per a l'Orient Mitjà i el Centre d'Àfrica.

Cinc anys. Cinc anys llargs de guerra, violència i privacions afectant 8,4 milions d'infants. Cinc anys llargs d'atacs en llars, escoles, parcs i hospitals.  

Cinc llargs anys de destrucció i fugida, de por. Cinc anys en els quals molts infants han hagut de créixer massa ràpid, abandonar l'escola, fugir de casa seva, treballar per mantenir la seva família...

Cinc anys. Tota la vida per a 3,7 milions d'infants sirians nascuts des de l'inici del conflicte. Infants que no han conegut un país en pau, només la guerra i la pobresa. Infants que, no obstant, també riuen, juguen, caminen, creixen, en una miraculosa mostra que, a vegades, la vida és més forta que la mort; l'esperança sobreviu tot i el dolor, i hi ha llum que segueix brillant entre la foscor.

Tot i això, els infants sirians segueixen resistint, segueixen il·lusionant-se davant de l'oportunitat d'aprendre, segueixen guardant les seves caniques com una ancla contra l'oblit, segueixent regalant-nos somriures, segueixen somniant amb una vida de pau.

Segueixen tractant de ser infants. Vulnerablesperò tan forts, indefensos però tanobstinats, aferrant-se a la vida, inclús entre eldolor, el rebuig i les deixalles.

CRISI DE SíRIA: SI ELLs no es rendeixen, com podriem fer-ho nosaltres?

I si ells no es rendeixen, com podriem fer-ho nosaltres? Com deixar de reclamar corredors humanitaris, de posar vacunes, desubministrar aigua, de portarmedicaments, de muntar escoles? Com deixar de denunciar els atacs d'escoles, de lluitar contra el treball infantil, contra el reclutament d'indants, contra el matrimoni precoç? Com deixar de somniar, també, amb un futur en pau?  

Per aìxò d'UNICEF seguim treballant a Síria, Iraq, Líban, Jordània... Sovint és frustrant, hi ha zones en setge a les quals no podem accedir, escassegen els subministraments, assistim impotents a polítiques incompresibles, ens fan molt mal els atacs indiscriminats a escoles i hospitals, recollimtestimonis estremidors. No obstant UNICEF segueix allà, seguim allà, inspirats per la resistència d'aquests infants que encara somnien en ser mestres, metges o futbolistes en un país en pau, i que mereixen una oportunitat per aconseguir-ho.

Seguim oferint a aquests infants, a quins la violència els ho ha arrabassat tant, espais educatius on aprendre a llegir i esciure, però també a conviure en pau i a compartir temors i il·lusions.

Seguim portant aigua, oferint suport psicològic, rehabilitant i construintescoles, subministrantvacunes.

Seguim millorant la vida dels infants a Síria, seguim treballant pels seus drets, per ajudar-los a créixer sans i protegits.

CRISI DE SíRIA: MéS DE 600 companys d'unicef treballen per la zona 

Més de 600 persones formant l'equip d'UNICEF a la zona, dedicats a paliar el patiment dels infants sirians.160 companys a Síria i la resta aJordània, Iraq, Líban y Turquia. Molts altres ho fan en els països europeus on arriben les famílies sirianesfugint de l'horror. I amb tots ells, fent possible aquella resposta, cada una de les persones, empreses o institucions que, amb el seu suport a UNICEF, mostren el seu compromís amb la pau i amb els infants sirians.

Gràcies a aquesta xarxa de solidaritat hem aconseguint:

  • Donar accés a aigua per a 7,9 milions de persones a 2015,  mitjançant la rehabilitació de sistemes d'aigua i sanejament o repartiment d'aigua en camions.
  • Pal·liar els efectes d'hivern en infants i dones distribuint mantes, roba d'hivern i aportant en metàl·lic, arribant per exemple, a 36.634 infants a Síria,16.9956 refugiats a Iraq i més de 90.000 refugiats al Líban. En els pròxims dies s'enviarà més roba d'abric a 50.000 infants a Síria.  
  • Portar subministraments bàsics per a32.500 persones a les ciutats en setge a Zabadani, Madaya, Foah i Kafraya en el mes de gener de 2016.
  • Enviar 6 clíniques a la regió de Daraa medicaments i productes sanitaris per atendre a 35.000 persones.

Són només alguns exemples del que hem entre tots hem aconseguit.

I seguim.

CRISI DE SíRIA: NO tenim dret a rendir-nos

Tan de bo no fes falta seguir ni un dia més, tan de bo aquest somni de pau es faci realitat molt a prop, però mentre elsinfants de Síria ens necessitin seguirem allà, amb ells, estiguin on estiguin.

Perquè no tenim dret a rendir-nos i si l'obligació de seguir treballant per oferir un futur a tots els infants afectats per aquest conflicte. Sho mereixen. Els hi ho devem.

Post de Blanca Carazo, responsable de programes de UNICEF Comitè Espanyol