Crisi de Síria: les vacunes arriben a les zones aïllades

Bloc de Razan Rashidi, UNICEF a Síria.

"Una gota, dues gotes", explica una mare al costat d'un treballador del centre de salut Dahiet Qudsaya a Damasc Rural. La seva filla, de tres anys, plora pel sabor a la boca de lavacuna contra la poliomielitis, però la mare la tranquil·litza: "Ara creixeràs sana".

Més de sis mesos després de la confirmació del primer cas de pòlio a Síria, UNICEF continua donant suport als esforços per fer front al brot a tot el país.

La ronda contra la poliomielitis del mes d'abril, que va començar aquesta setmana, té com a objectiu arribar a 2,8 milions d'infants a Síria, amb especial èmfasi a les àrees de difícil accés, zones de conflicte i zonesassetjades.

L'objectiu és que tots els nens siguin vacunats; dels 26 casos confirmats de poliomielitis en cinc districtes diferents, gairebé cap havia estat vacunat o no havien participat en les suficients rondes de vacunació, segons dades d'UNICEF i del Ministeri de Salut de Síria.

L'Abu Adham, un altre pare en el mateix centre de salut, està a la cua per vacunar el seu nadó i el seu fill de tres anys. "Vam fugir d'Erbeen, aDamasc Rural, fa dos anys, just abans de l'operació militar", explica. Assenyalant la nena que té en els seus braços, diu: "Hem tingut a la nostra segona filla aquí ."

Síria: vacunació a les zones de difícil accés

El mes passat , més de 75.000 infants van servacunats en les zones que havien estat prèviament classificades cominaccessibles.

"Alguns pares no eren conscients del brot i de lanecessitat vital de la vacunació", explica un vacunador voluntari. "L'ús de les mesquites per anunciar la campanya ha estat molt útil".

UNICEF està donant suport a un pla nacional decomunicació per donar a conèixer lacampanya entre els pares.

"És molt positiu veure l'augment del nombre denens vacunats a Síria", diu Youssouf Abdel-Jelili, representant d'UNICEF al país. "Encara queda molt per fer per arribar a tots els nens".

S'estima que 104.000 infants no han estat vacunats en alguna de les cinc rondes que s'han fet fins ara, principalment a les zones est i oest de Ghouta, a Damasc Rural.

El suport de molts donants, inclosos els governs d'Alemanya i Kuwait, i del Departament per al Desenvolupament Internacional del Regne Unit (DFID), ha estat vital.

UNICEF ha proporcionat al Ministeri de Salut 15 milions de dosis de vacunes contra la poliomielitis en suport a la campanya i ha realitzat una comanda d'uns tres milions addicionals per cobrir la ronda del mes de maig.