Aigua i infància: el canvi possible

Post de Blanca Carazo, Responsable de Projectes de Cooperació d'UNICEF Espanya.

UNICEF Espanya, segons diu l'enunciat de la nostra Visió, "treballa per aconseguir canvis reals en la vida dels infants". Garantir l'accés a aigua neta i un sanejament adequat és una manera senzilla i molt efectiva de canviar la vida de molts nens i de moltes famílies, multiplicant les seves possibilitats de tenir un desenvolupament ple i saludable.

Imaginem per un moment que, avui, només per un dia, no tinguéssim aigua ni a casa ni a la feina. I que tampoc funcionessin els banys. Resultaria, com a mínim, bastant incòmode, no? Probablement ens negaríem a anar a treballar, i ens en aniríem a casa d'algun veí o amic on poguéssim donar-nos una dutxa i fer les nostres necessitats. I si, portant el joc una mica més lluny, suposem que això es perllonga en el temps, i afecta també tots els nostres veïns? Certament seria un canvi en les nostres vides. Un canvi, en aquest cas, gens desitjable.

Afortunadament, era només un supòsit. I, afortunadament, per als2.000 milions de persones que, entre el 1990 i el 2010, han pogut comptar amb fonts d'aigua potable, i per als 1.800 milions de persones que, en el mateix període, han accedit a sistemes de sanejament (banys i latrines en bones condicions), el canvi ha estat al revés. T'ho pots imaginar?

Aquest any, el Dia de l'Aigua està dedicat a la cooperació en matèria de l'aigua, a totes les iniciatives i tots els actorsque fan possible canviar tantes vides, destinant recursos a construir infraestructures, promoure hàbits saludables i capacitar les comunitats, els municipis i els governs per crear i mantenir els sistemes necessaris perquè es compleixi elDret Humà a l'Aigua i el Sanejament.

Ara queda arribar més lluny, avançant cap a la cobertura universal, per dotar d'aigua potable els 780 milions de persones que encara no tenen una font apropiada, i de banys als 1.500 milions que no tenen accés a un sanejament correcte. I arribar així a tot arreu, als més vulnerables, perquè ningú, cap infant, es quedi enrere.

 

l'exemple de GUINEA BISSAU

Como ara Guinea Bissau, on UNICEF, amb el suport d'institucions públiques i empreses espanyoles, desenvolupa un programa d'Accés a l'aigua potable, el sanejament i l'educació en higiene a les escoles de la regió de Tombali.
 
Els pous equipats amb bombes manuals i bombes solars proporcionen aigua neta a alumnes, professors i pares i els Comitès d'Aigua de les comunitats han après a mantenir-los en bones condicions i fer reparacions senzilles. Els nous blocs de latrines, separats per a nens i nenes, ofereixen la privacitat i neteja necessària per a tots, evitant així que moltes nenes abandonin l'escola en arribar a la pubertat, per falta d'un lloc adequat on canviar-se quan tenen la menstruació.
 
Els nens i nenes, organitzats en clubs d'Higiene, coneixen i difonen hàbits d'higiene que prevenen malalties, com ara rentar-se les mans. A les comunitats, al voltant de l'escola, es plantegen programes per eradicar la defecació a l'aire lliure. I els ministeris de Salut i Educació s'involucren per, a poc a poc, replicar el model a totes les escoles i en totes les comunitats de Guinea Bissau.
 
Canvis possibles. Canvis reals que construeixen un món millor per als nostres infants. Que és, sens dubte, un món millor per a tots.