25 anys d'un compromís conjunt per la infància

Post de Constan Dacosta, vicepresident d'UNICEF Comitè País Basc.

Sota el títol Aplicació de la Convenció sobre els Drets de l'Infant(CDI), " 25 anys d'uncompromís conjunt per lainfància", es va celebrar del 7 al 10 d'abril el XV Seminari Internacional UNICEF, dins del Màster en Cooperació Internacional Descentralitzada: Pau i Desenvolupament de la Universitat del País Basc(UPV/EHU).
 
Organitzat conjuntament per la UPV/EHU iUNICEF Comitè País Basc, aquest seminari s'ha convertit ja en un clàssic, elogiat per assistents i promotors. Obert al públic , però seguit majoritàriament per universitaris, amb una inscripció de 80 alumnes de grau i postgrau.
 
El seminari buscava avaluar en quina mesura els programes derivats de la CDI han contribuït a millorar lescondicions de la infància en aquests 25 anys. I ho vam fer no motivats per la complaença, sinó per perseverar en l'ús d'aquelles polítiques reeixides i, sobretot, per assenyalar quins són els reptes futurs en relació a la infància.
 
La intenció d'aquest XV Seminari era fer-se càrrec de lesdesigualtats corregides, reconèixer elsavenços, sense oblidar-se de posar èmfasi en la tasca que encara falta, i saber com UNICEF pretén transformar aquesta realitat i els objectius i plans d'acció que es proposa.
 
L'expresidenta d'UNICEF Comitè Espanyol, Consuelo Crespo, i l'assessor per a Assumptes Internacionals, Víctor Soler-Sala, dos actors destacats en els èxits d'UNICEF durant les últimes dècades i en el fet que UNICEF s'hagi guanyat el lideratge en la defensa dels drets humans i de la infància, garanteixen testimoni, coneixements i autoritat per parlar del que s'ha millorat a l'empara de la CDI.
 
Especialment valuoses han estat les propostes i enunciats dels reptes futurs als quals s'enfronta la defensa dels drets de la infància. Dues magnífiques ponències que van suscitar un ric debat.
 

POBREsA INFANTIL

Entendre les causes de l'actual crisi econòmica i social, i com aquesta afecta les famílies i la infància, va ser el contingut de la ponència de Tomás Jiménez, exrepresentant del Fons de Població de Nacions Unides (UNFPA) i professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
 
El seu "viatge de la crisi fins a arribar a les famílies" ofereix un suport conceptual valuós per al diagnòstic de la situació, però resulta especialment útil per corregir, per lluitar pel canvi de l'statu quo i de les desigualtats actuals; per remoure lescondicions indignes actuals i armar altres que ens portin a un escenari on les desigualtats no siguin tan escandaloses i injustes.
 
Aquesta edició del seminari ha posat la seva mirada, amb més deteniment que anys enrere, en la infància pròxima, així com en exposar els programes que atenen els seus drets o necessitats. Els nivells de pobresa creixen i el nombre de les llars espanyoles que la pateixen també. I això té un impacte directe i greu sobre la infància, lapoblació més vulnerable de les afectades per la crisi. Aquesta cita d'UNICEF no podia ignorar aquesta dura realitat.
 
La directora de l'Oficina de la Infància i l'Adolescència de l'Araterko, Elena Ayarza, va exposar els estudis valuosíssims de què disposa l'Oficina de l'Ararteko per conèixer l'estat de situació i les condicions de la infància al País Basc, que són relativament millors que en altres latituds però que estan en creixent empitjorament en aquests anys a causa de la crisi.
 
Mentrestant, José Luis Madrazo, director d'Infància i Planificació Familiar del Govern Basc, ha detallat els programes i mesures (assistencials i d'apoderament) que les administracions basques estan posant en marxa per a la infància i les seves famílies a fi de corregir o resoldre les situacions d'exclusió i reduir lesdesigualtats.
 

DES DEL TERRENy

Les ponències de Marta Arias, directora de Sensibilització i Polítiques d'Infància d'UNICEF Comitè Espanyol, i Iker d'Urrutia, expert en Emergènciesi present en les d'Haití, Camerun i la República Centreafricana, van rebre elogis calorosos. Probablement la raó és que les històries de vida i els testimonis des del terreny sintonitzen millor que les estadístiques o els conceptes, encara que siguin presentats de manera brillant. Tots dos ponents van carregar d'entusiasme i van renovar la vocació d'alguns d'aquests alumnes universitaris en la seva futuracooperació internacional.
 
Set ponències a càrrec de prestigiosos experts van oferir la visió actual sobre la situació de la infància, assenyalant el fet i els reptes pendents, amb una mirada menys complaent sobre l'immens camí avançat en aquests 25 anys i un repàs exigent sobre el camí restant: aconseguir eradicar estructuralment les condicions que provoquen tantes desgràcies, morts i desigualtats evitables en la humanitat i especialment en la infància.
 
Amb aquest mateix to, positiu però interessat pel que encara queda pendent, els alumnes van fer les seves valoracions finals a través d'una taula rodona proactiva amb la qual va finalitzar aquest XV Seminari Internacional. Una valoració dels alumnes que va mostrar la seva preocupació per les qüestions pràctiques i evidents, processos d'intervenció bàsics en emergències, seguretat jurídica en les intervencions, etc. Però també per les deontològiques, per exemple: cauteles ètiques bàsiques al finançament publicoprivat dels programes de cooperació.
 
En resum, el seminari va recollir unes propostes acadèmicament molt apreciades i socialment mobilitzadores, tal com ha succeït en edicions anteriors. Ara cal preparar l'edició XVI!