Infància i VIH/SIDA

UNICEF treballa arreu del món per protegir la infància contra la pandèmia del VIH i la sida. 

Supervivencia y protección infantil

Programas básicos de salud, nutrición, agua y saneamiento y asistencia maternoinfantil en los planos familiar y comunitario, así como de prestación de servicios y de políticas.
 

El VIH (virus de la immunodeficiència humana) i la sida continuen sent la principal infecció mortal del món. L’any 2009 el nombre de persones amb VIH era de 33,3 milions i més de 20 milions de persones han perdut la vida a causa d’esta pandèmia.

 

En el cas dels infants, el VIH i la sida els afecta encara que no estiguen infectats pel virus. Milions d’infants que no tenen el virus patixen les conseqüències d’esta pandèmia, a causa de la pèrdua de familiars i la desestructuració econòmica i social que causa la sida en molts llocs del món.

 

 

Tot i que s’han aconseguint avanços en el diagnòstic precoç de la malaltia i en la prevenció de la transmissió de mares a fills, encara hi ha moltes barreres que s’han de superar, com ara l’accés a una medicació adequada, la discriminació o la desprotecció dels infantsque han quedat orfes a causa del VIH i la sida. 

 

LES XIFRES DE LA SIDA EN ELS XIQUETS 

 

L’epidèmia del VIH i la sida ha repercutit notablement en la vida dels infants, que han sigut durant anys la cara oculta d’esta malaltia.

 • Es calcula que l’any 2009 tenien el VIH 2,5 milions de xiquets menors de 15 anys, el 90% dels quals a l’Àfrica subsahariana.
 • Vora 260.000 xiquets van morir per causes relacionades amb la sida, causes que en gran part eren prevenibles.
 • Es calcula que l’any 2009 370.000 xiquets es van contagiar del VIH/sida durant el període neonatal i la lactància.
 • Sense tractament, el 50% dels nadons infectats moren abans de complir 2 anys.
 • El nombre d’infants orfes a causa de la sida el 2009 era de 16,6 milions, dels quals 14.900.000 vivien a l’Àfrica subsahariana.
 • L’any 2009 van contraure el VIH 890.000 joves entre els 15 i els 24 anys, cosa que va representar el 34% de les noves infeccions registrades.

  

El quefer d’UNICEF per a la infància afectada pel VIH/sida

El 2005 UNICEF va mamprendre la campanya global Units per la infància. Units contra la sida, que es desplega en més de 150 països en desenvolupament.

Esta campanya se centra en quatre àmbits principals, denominats les quatre P:

 1. Previndre la transmissió del VIH de mare a fill
 2. Proporcionar tractament pediàtric als infants
 3. Previndre la infeccióentre els adolescents i els joves
 4. Protegir i donar suportals infants afectats pel VIH/sida

A més d’estes accions, se’n fan d’altres com ara l’ajuda als infants afectats per la sida en situacions d’emergència. Encara que el VIH no és, aparentment, una prioritat en cas de catàstrofe natural o de conflicte armat, la realitat és que durant les emergències és clau evitar l’expansió del VIH.

Acció d’UNICEF i dels aliats

 • El 2009 es van fer proves de VIH a un 26% de les dones embarassades que vivien en països d’ingressos mitjans i baixos.
 • El 35% dels lactants nascuts de mares amb VIH el 2009 van rebre tractament antiretroviral a fi de previndre el contagi del virus en el moment de nàixer.
 • L’acció d’UNICEF ha aconseguit que l’accés a tractaments contra el VIH/sida millore de manera espectacular els últims anys. La xifra d’infants que reben antiretrovirals ha passat de 75.000 l’any 2005 a 356.400 l’any 2009.
 • UNICEF encapçala les accions per a instaurar programes nacionals de protecció contra el VIH/sida per als infants.

  

Javascript is required to view this map.