Emergències

Crisi migratòria: acollir infants sirians?

Data: 
Div, 04/09/2015 (All day)
Actualizado el 17/09/2015 a las 11:45 |
Belén Barbero, responsable de continguts d'UNICEF Comitè Espanyol

"El meu marit i jo estem molt afectats pel que s'està veient en les notícies i volem acollir infants sirians". "Visc sol i estic consternat per les imatges d'aquesta crisi. M'agradaria poder ajudar i a casa hi ha espai suficient per a una família".

Aquestes són només un parell de mostres dels missatges, els desitjos, de persones que ens escriuen perquè volen sumar-se, ajudar, en una de les pitjors crisis migratòries i de refugiats dels últims temps.

No és la primera vegada que passa i segur que no serà l'última. Succeeix en totes les grans tragèdies humanitàries: el tsunami asiàtic, el terratrèmol d'Haití o el tifó a Filipines. La solidaritat humana desperta amb una intensitat proporcional al dolor i l'angoixa que genera ser testimoni de la desesperació d'altres éssers humans, especialment dels més petits.
 

Acollir un infant sirià no és senzill i no és una solució a aquesta crisi

Les tragèdies tenen aquest poder: desperten l'instint de supervivència de la humanitat. Ens veiem reflectits en aquesta mare, aquesta àvia, aquest nen o nena, aquesta família, que busca un lloc, un refugi, per sentir-se segur. I quan això passa, el cor es desborda i es multipliquen la generositat, les ganes d'ajudar, d'acollir un nen i fins una família sencera.

Però, lamentablement, acollir infants sirians a les nostres cases no és senzill i, sobretot, no és una solució a aquesta crisi.

D'una banda està la qüestió legal i administrativa; la competència la tenen les comunitats autònomes. Són processos que estan regulats legalment i tenen una sèrie de requisits, com determinar la idoneïtat de la família o confirmar el desemparament de l'infant abans de ser subjecte d'acollida.

D'altra banda, l'imperatiu de centrar-nos sempre en l'interès superior de l'infant. I aquest interès passa per estar amb la seva família: els seus pares si segueixen vius, els seus germans o els seus parents més propers. Aquest interès té a veure amb que segueixi al seu país, en la seva cultura i al costat dels seus éssers estimats.

I on és la solució llavors? La solució és complexa i moltes arestes. Des del punt de vista polític, passa per acabar amb l'origen d'aquesta crisi (la guerra) i que els governs europeus apliquin les lleis que salvaguarden i protegeixen els drets dels infants.

I en el més immediat, en allò que ens implica més directament, la millor manera d'ajudar és exercir la nostra ciutadania sol·licitant als nostres governs que protegeixin els infants i fent un donatiu a les organitzacions humanitàries perquè puguem assistir a aquests nens i nenes i les seves famílies que ja han patit massa.

Si vols ajudar els nens i nenes de Síria, fes el teu donatiu.

Post escrit per Belén Barbero, responsable de continguts d'UNICEF Comitè Espanyol.

Relaciones

Síria: on són les promeses que vam fer als infants?

Data: 
Dij, 30/07/2015 (All day)
Actualizado el 03/08/2015 a las 15:09 |
Malene Kamp Jensen, especialista en Comunicació d'UNICEF NY
Encara puc sentir les veus preocupades dels meus fills des del seient del darrere. "Mare, creus que anirà bé?, Què passa si no aconsegueixo fer amics?"
 
Era la tardor del 2001, la meva filla tenia quatre anys, el meu fill en tenia sis. Acabàvem de traslladar-nos a Síria i els portava en cotxe el seu primer dia d'escola i de preescolar a Damasc, amb la mateixa inquietud i nerviosisme que milions d'altres nens i pares senten tots els anys el primer dia de classe.
 
En els anys següents, vam fer aquest camí tantes vegades que ens coneixíem cada sot. Els meus fills es van acostumar a donar bots en el seu colorit autobús escolar envoltats dels seus amics sirians i del professor que els acompanyava. Jo també vaig fer el recorregut a l'escola moltes vegades al costat d'altres pares orgullosos quan anàvem a obres de teatre escolars, jornades esportives i festes de cap d'any.
 

Síria2 milions d'infants fora de l'escola

Tots aquests records m'inundaven de nou mentre viatjava per aquest mateix camí a Damasc la setmana passada. El curt tram des de la frontera amb el Líban a la capital del país està vorejat d'habitatges familiars i edificis enclavats en el terreny muntanyós de sorra escombrada amb pegats de exuberants jardins. Però la d'ara és una Síria clarament diferent per als infants del país que la dels dies en què els autobusos escolars ocupaven els carrers de la ciutat i transportaven els nens a les seves aules i als seus futurs aparentment brillants.
 
Avui en dia, barris i ciutats senceres es troben en ruïnes, uns 2 milions d'infants dins de Síria estan fora de l'escola, mentre que uns 700.000 nens i nenes fora del país no tenen educació. Milers d'escoles han estat danyades, destruïdes o abandonades per famílies desplaçades que fugen de la violència. 4 milions de persones, la meitat d'elles infants, han fugit de l'horror de la guerra, i es mouen entre el veí Líban, Jordània, Turquia, Egipte i l'Iraq.
 
Totes les promeses que es van fer als infants de Síria, la gran majoria dels quals estaven a l'escola abans del conflicte, han donat pas a la decepció de milions de nens i adolescents en risc d'esdevenir una generació perduda. Es tracta de nens i joves que paguen el preu més alt per la incapacitat del món de posar fi a un conflicte del qual no en són responsables.
 

Síria: els infants, els més vulnerables i els més oblidats

Potser ningú està carregant tant amb el pes del conflicte com els infants i les famílies que es trobaven al marge quan la crisi es va desencadenar fa uns cinc anys i s'ha convertit en una de les majors catàstrofes humanitàries de la història recent. Sovint són els més vulnerables, els més oblidats, i els que pateixen un major risc d'abús i explotació.
 
La necessitat d'invertir en l'educació de nens i joves de Síria mai ha estat més urgent que ara. L'escola pot proporcionar una sensació de normalitat en una situació que no és normal ni molt menys. Construeix habilitats vitals que els infants i els joves necessiten per a les seves vides i per tornar a reconstruir les seves comunitats destrossades. La història ha demostrat que res de bo surt de la manca d'oportunitats, la indigència, la ira i la desesperació.
 
UNICEF, governs i aliats estem multiplicant els esforços i desenvolupant solucions innovadores per assegurar l'aprenentatge i l'atenció als infants i per ajudar a aturar l'onada de destrucció que els envolta.
 
Dins de Síria, més de 200 funcionaris d'UNICEF estan treballant amb aliats dia i nit per ajudar a ajudar els nens i les nenes del país, no només amb les seves necessitats humanitàries immediates d'aigua, nutrició i refugi, sinó també pel que fa a l'educació. Però es requereix molt més finançament perquè les necessitats estan superant els recursos.
 
L'educació és una de les millors inversions, no només per als infants de Síria, sinó també per al nostre futur col·lectiu. És el que cal fer, per lògica i moral.
 
Cal que no oblidem que els nens que seuen al seient del darrere o a l'autobús de l'escola cada matí, un dia, es poden veure embolicats en una situació impossible. Els hi ho devem. Hem d'exigir el mateix nivell d'atenció i suport als infants de Síria que el que voldríem per als nostres fills, filles, nebodes, nebots o als nens en risc d'unir-se a una generació perduda.
 
Post de Malene Kamp Jensen, especialista en Comunicació d'UNICEF NY
Relaciones

El Iemen: l'àvia que només vol la pau

Data: 
Dime, 15/07/2015 (All day)
Actualizado el 28/07/2015 a las 19:03 |
Rania Al-Zubairi

"No vull res per a mi. Només vull que aquests infants siguin feliços i puguin viure en pau".

Aquestes són les senzilles paraules de l'Alhaga Misk, una àvia de 55 anys que viu amb els seus quatre néts en un camp de desplaçats a la província d'Ibb, al Iemen.

Vaig conèixer l'Alhaga i els infants en una de les meves últimes visites a Ibb. Els petits estan al seu càrrec des que el seu pare va desaparèixer, fa ja cinc anys. La seva mare està atrapada en un altre poble a causa del conflicte.

Em va explicar que els infants, espantats pels incessants sons de la guerra, s'agafaven a ella fortament, sense parar de plorar. Els bombardejos es dirigien a un camp militar que es trobava a prop de casa i, per aquest motiu, va decidir treure els infants del poble i portar-los a un lloc més segur.

"Vam estar caminant i ens vam quedar a les cases d'amables persones que ens van deixar passar la nit", m'explicava. "Finalment vam arribar a Ibb per buscar el campament. Després de tres dies de viatge, teníem molta gana, set i estàvem molt cansats. Els nostres peus estaven destroçats. Vaig trobar un cafè i vaig entrar a demanar aigua per als nens, però el propietari em va dir que sense diners, no hi havia aigua".

 

EL IEMEN: "MASSA POBRE PER ENVIAR-LOS A L'ESCOLA"

"Mentre m'allunyava, les llàgrimes em queien per les galtes. Un jove se'ns va acostar i ens va preguntar què havia passat", recordava. "Ens va demanar que esperéssim i, moments després, ens va portar aigua i un cotxe per portar-nos a un hotel proper on ens van donar menjar, aigua i mantes".
 
Li vaig preguntar per l'educació dels seus fills i per què estaven tots en el primer curs, al que em va respondre: "Era massa pobre per enviar-los a l'escola. Vaig poder donar-los menjar gràcies a la recollida i venda d'ampolles. Just l'any passat vaig trobar una feina de netejadora a prop del col·legi. Com ja tenia salari, els vaig registrar a l'escola. Tot i això, la guerra ha interromput la seva escolarització i ha destruït les meves esperances de proporcionar una educació bàsica ".
 

EL IEMEN: "VULL VEURE A LA MEVA MARE I TORNAR A CASA"

En escoltar les seves històries, les meves emocions estaven a flor de pell i els ulls se me van omplir de llàgrimes. Vaig preguntar als nens què és el que volien. Anatar, que té 10 anys, em va contestar plorant: "Vull veure a la meva mare i tornar a casa". Ragad, de vuit anys, estava tímida i silenciosa. Roa'a, que té sis anys, va somriure i va exclamar: "Dóna'm qualsevol cosa que tinguis!", Mentre que el petit Mohsen em va dir: "Vull un pastís!".

Mentre la guerra continuï, no hi haurà esperança perquè Misk i els seus néts puguin tornar a casa aviat. Segons les últimes xifres, 1 milió de persones al Iemen han hagut de deixar les seves llars a causa del conflicte. Molts d'ells tenen històries similars o fins i tot pitjors a les de Misk.

Post escrit per Rania Al-Zubairi, tècnic de comunicació per al desenvolupament a UNICEF El Iemen
Relaciones

Nigèria: els infants desplaçats tornen a l'escola

Data: 
Dime, 08/07/2015 (All day)
Actualizado el 12/07/2015 a las 12:56 |
Geoffrey Njoku
La Grace va haver de fugir de casa seva el març d'aquest any després de ser testimoni de la brutal decapitació del seu pare a mans de Boko Haram. "Quan el meu pare va morir vam haver de marxar de la ciutat", recorda aquesta jove de 16 anys del nord-est de Nigèria. "Pensava que era el final del camí per a mi".
 
Però no va ser així.
 
Vaig conèixer la Grace el passat mes de maig en un campament de desplaçats a Maiduguri, a l'estat de Borno, on està vivint amb la resta de supervivents de la seva família. La seva mare no només s'ha quedat a càrrec de la Grace i vuit dels seus germans, sinó també dels cosins de la Grace, ja que el seu pare va morir en un altre atac.
 
Quan la seva família va fugir de la ciutat de Baga, la Grace va pensar que el seu objectiu d'assolir una educació quedava enrere, al costat de casa. No obstant això, en arribar al camp de desplaçats, aquesta jove va poder assistir a l'escola secundària de Maiduguri gràcies als "torns dobles", una iniciativa que impulsem des d'UNICEF i que permet que els infants desplaçats puguin anar a la mateixa escola on van els nens de la comunitat d'acollida.
 
Aquest sistema assegura que s'utilitzin al màxim possible les infraestructures escolars ja existents. Els dos torns de classes, un al matí i un altre a la tarda, permeten tant als nens de la comunitat local com a les famílies desplaçades accedir a l'educació. En total, hi ha 873 nens i nenes del camp i de la comunitat que van al mateix col·legi que la Grace.
 

DESPLAçAtS a NIGèRIA: eLS TRAUMeS DIFICULTeN l'APRENentatge

Una de les noves professores de la Grace a l'escola, l'Ayodele Posa-li, m'explicava que, encara que alguns dels nens desplaçats van bé a classe, alguns semblen desconnectar o estar distrets. "Alguns van presenciar com mataven els seus pares i els records dolorosos fan molt difícil que es puguin concentrar", deia. L'Ayodele creu que, amb el temps, els nens milloraran. Em va explicar que confiava que una combinació entre aprenentatge, activitats esportives i recreatives podria ajudar-los a superar el trauma.
 
El conflicte, el desplaçament, les morts i la separació familiar han minat les oportunitats de molts infants nigerians d'accedir a l'educació. Com a conseqüència de la crisi, més de 800 escoles del nord-est de Nigèria han estat destruïdes, saquejades o ocupades per famílies desplaçades que busquen refugi a les aules. En l'estat de Borno, la majoria dels alumnes han perdut un any escolar complet.
 
 

NIGèRIA: EL PAÍS amb MENyS infantS ESCOLARItZADtS DEL Món

Fins i tot abans que esclatés la violència a principis d'aquest any, Nigèria tenia 10,5 milions d'infants sense escolaritzar (la xifra més alta del món). Més del 60 % d'ells viuen al nord del país.
 
A UNICEF donem suport als nens afectats pel conflicte a través d'una sèrie d'estratègies. A més dels torns dobles, treballem la formació de professors, proporcionem subministraments escolars i grans tendes de campanya que serveixen com a espais temporals d'aprenentatge.
 
En els estats de Borno, Adamawa i Yobe, gairebé 40.000 infants ja han accedit a l'educació. Molts d'aquests nens descobreixen l'escola per primera vegada a la vida.
 
Alguns no tenen tanta sort. La Grace troba a faltar a les seves dues germanes grans. Em va explicar que van fugir cap al desert el dia en què Boko Haram va atacar el seu poble i va matar el seu pare. No les han tornat a veure des de llavors. "Només voldria que poguessin estar aquí amb mi per continuar la seva educació", em deia la Grace en veu baixa i amb llàgrimes als ulls.
 
Post de Geoffrey Njoku, oficial de comunicació a UNICEF Nigèria
 
 
Relaciones

#MWC15: "A UNICEF, la innovació és un 90% social i un 10% tecnologia"

Data: 
Dij, 05/03/2015 (All day)
Actualizado el 06/03/2015 a las 15:15 |
Post de Mark Frantz, UNICEF Comitè Catalunya

Fa 8 anys Christopher Fabian i Erica Koch van crear a Nova York la Unitat d'Innovació d'UNICEF. La innovació era, en aquells dies i valgui la redundància, una cosa nova i fins i tot incompresa en l'organització. "No van ser fàcil els primers anys, havíem de crear una cultura d'innovació dins de l'organització i fer entendre a tots el seu valor", ens comenta Christopher. Treballant estretament amb les 135 oficines d'UNICEF, les prioritats de la Unitat d'Innovació se centren en trobar solucions a les necessitats dels programes d'UNICEF en els entorns més complexos.

"No van ser fàcil els primers anys, havíem de crear una cultura d'innovació dins de l'organització i fer entendre a tots el seu valor", ens comenta Christopher.

 
Treballant estretament amb les 135 oficines d'UNICEF, les prioritats de la Unitat d'Innovació se centren en trobar solucions a les necessitats dels programes d'UNICEF en els entorns més complexos.
 

#MWC15: "La innovació estÀ salvanT vidEs"

"A UNICEF, la innovació és un 90% innovació social i un 10% innovació en tecnologia", afirma Fabian. "Respondre a necessitats locals amb propostes llunyanes i globals no dóna resultats. Cal primer preguntar a les comunitats què necessiten, i nosaltres treballant amb joves, universitats locals i altres organitzacions preparem propostes que tecnològicament facilitin superar els reptes als quals ells s'enfronten ", explica Chris.
 

Chris Fabian en el Mobile World Congress 2015

Convidat a participar a la taula rodona "Connected Citizens, Managing Crisis" del Mobile World Congress 2015 a Barcelona, ​​Christopher explica com un projecte del seu equip d'innovació, l'U-report, està permetent combatre la propagació de l'ebola a Libèria.

A través del programari de codi obert desenvolupat per UNICEF, RapidPro, el projecte U-report està permetent que més de 27.000 joves participin cada dia en el control i prevenció del virus de l'ebola, participant a través de preguntes i respostes sobre com reconèixer els símptomes en un malalt, com rentar-se les mans per a la prevenció del contagi, practicar protocols d'enterrament adequats i altres formes essencials per prevenir la malaltia.

"Quan tenim visita de gent a les nostres oficines, s'esperen trobar els últims aparells en tecnologia i innovació, i només veuen mapes conceptuals i diagrames", ens explica Chris. "La seva sorpresa és majúscula en conèixer com mitjançant sistemes simples i accessibles per a tothom, UNICEF està contribuint a vèncer situacions com les provocades pel l'ebola" .
 
Post de Mark Frantz, UNICEF Comitè Catalunya
Relaciones

Tifó Hagupit: a Tacloban, afortunadament, les famílies se salven del tifó

Data: 
Dom, 07/12/2014 (All day)
Actualizado el 09/12/2014 a las 12:35 |
Andy Brown, especialista de comunicació de la regió
Ahir vaig arribar a Manila, Filipines, un dia o dos per davant del tifó Hagupit (conegut localment com Rubí). Mirant al mar des de l'oficina d'UNICEF al pis 30 de la Plaça RCBC, no es veuen senyals encara del tifó Hagupit. Fins i tot hi ha una estreta banda de la llum del sol a l'horitzó.
 
Però tothom sap que està venint.
 
El tifó va tocar terra ahir a la nit a Dolores, Samar de l'Est, a l'extrem est de Filipines. Encara que s'ha debilitat des de la categoria 5 a la 3, encara podria causar una gran devastació, especialment a mesura que creui àrees que encara es recuperen del tifó Haiyan de l'any passat, o si colpeja la densament poblada capital, Manila (cosa que ara sembla poc probable).
 

Tifó Hagupit: eS mOu lentament I tRIGARÀ DIES traveSsar LES FilipinEs

La tempesta s'està movent molt lentament, a 15 km/hora, però la velocitat del vent dins de l'espiral del tifó és molt més ràpida, al voltant d'uns 205 km/hora. Això no és una bona notícia, com més a poc a poc es mogui la tempesta, més temps té de destruir els edificis i inundar els carrers. També hi ha un risc que es doni una marea tempestuosa ja que el tifó va agitar el mar, amb onades que podrien arribar fins a quatre metres. Al voltant de 40 milions de persones segueixen en la trajectòria de la tempesta.
 
La nostra major preocupació en UNICEF era que el tifó Hagupit copegés Tacloban, la ciutat més afectada per Haiyan l'any passat. La població que allí es troba està reconstruint les seves vides i llars, i algunes persones encara viuen en tendes de campanya i barraques febles. Afortunadament per als residents de Tacloban, l'ull de la tempesta va passar pel nord, però la ciutat encara estava sacsejada per forts vents i pluja, provocant un tall d'energia, però no s'han reportat víctimes.
 
Vaig parlar per telèfon amb Marianna Zaichykova, especialista en comunicacions d'emergència d'UNICEF a Tacloban. "Ha estat plovent molt fort des de la passada nit, amb vents molt forts", va dir. "Era impossible anar enlloc. No tenim energia i totes les botigues estan tancades. Només hi ha un hotel a tota la ciutat amb electricitat, de manera que totes les agències d'ajuda estan treballant allà".
 
Aquest matí, la Marianna es va aventurar a sortir per visitar dos centres d'evacuació propers "La gent està començant a moure's amb molta cautela, però tot i així segueixen la pluja i el vent", va dir. "En els centres que vam visitar, la majoria dels homes s'havien anat a buscar menjar o protegir les seves cases contra el saqueig, però les dones i els nens encara hi eren."
 
"Els nadons estaven profundament adormits, però els nens d'entre 3 i 6 tenien problemes per dormir i mantenir la calma a causa del trauma de l'Haiyan de l'any passat. Els seus pares els estaven reconfortant", va continuar la Marianna. "Però els nens grans, amb edats al voltant dels 10 anys, estaven somrient i corrent. "La pluja s'ha anat, volem tornar a casa", van dir, encara que les seves mares van ser més cautes. "Anirem a casa només quan puguem veure el sol", em va dir una dona.
 

Tifó Hagupit: HEM APRÈS LES LLIÇONS DE L'HAIYAN

La Marianna va dir que la situació era molt millor que l'any passat. "Definitivament hem après les les lliçons de l'Haiyan." Tres dies abans que el tifó colpegés la zona, la gent de les zones costaneres ja havia estat traslladades als centres d'evacuació i s'havien proveït d'aliments. El govern local va tancar tots els negocis i va declarar prohibit l'aparcament al centre de la ciutat. Això és perquè l'any passat els cotxes van estar volant durant la tempesta causant danys ".
 
Inevitablement, s'ha produït algun dany. "Un parell d'edificis que van escapar a l'Haiyan han estat molt greument danyats en aquesta ocasió",  la Marianna va continuar. "Crec que això és degut a la diferent direcció del vent. Però no s'han registrat víctimes a Tacloban, així que hem tingut molta sort".
 
Ara el focus d'UNICEF s'està desplaçant cap a les localitats de Dolores i Oras, al nord de Tacloban. "Estem descarregant els nostres subministraments d'ajuda perquè el govern pugui transportar-los a Dolores", va dir la Marianna. "No sabem encara quina és la situació allà. La cobertura per a mòbils s'ha reduït, per la qual cosa no podem contactar amb ningú. Només hi ha un camí per arribar-hi, que és de 170 km, amb diversos ponts. Si es destrueix un sol pont, no serem capaços d'arribar".
 
Per Tacloban almenys, és clar que la gent s'ha salvat del pitjor. En pocs dies, seran capaços de tornar a casa i continuar amb la seva tasca interrompuda de recuperar-se de l'Haiyan. Per a gran part de la resta de Filipines, però, la població roman preparada per a la tempesta que es mou lenta però implacablement cap a l'oest.

 

Relaciones

La "guerra biològica" de Libèria contra l'Ebola

Data: 
Dil, 29/09/2014 (All day)
Actualizado el 27/10/2014 a las 14:51 |
Sarah Crowe, cap de Comunicacions de Crisi d'UNICEF
Aquest article es va publicar originalment en 3.500 milions
 
Els vols cap a zones de desastre solen estar plens de treballadors humanitaris i periodistes. Aquesta vegada no. L'avió era un dels primers que s'enlairava després que 10 aerolínies deixessin de volar a Libèria a causa de l'Ebola i, tot i així, estava buit. 
 
L'última vegada que vaig estar a Libèria el 2006, era per treballar en la reintegració de nens reclutats per grups armats. Eren temps de pau. Ara el país està lliurant una "guerra biològica" contra un enemic invisible i sense soldats del carrer. 
 
En arribar a l'aeroport et trobes amb un espectacle desconcertant: un equip de treballadors sanitaris equipat amb màscares i guants ens demana que ens rentem les mans amb una solució de clor i ens pren la temperatura
 
Havia de ser el començament d'una nova rutina, gairebé a cada hora cada dia des d'aleshores, han pres la meva temperatura i he hagut de rentar-me les mans amb clor a l'entrada de cada edifici, cada oficina, cada botiga, i cada hotel. Fins i tot en els petits llogarets. 
 
A l'endemà, a la sala de l'hotel on vam esmorzar hi ha moltíssima activitat: un gran grup de científics dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties s'apinya al voltant de diversos ordinadors i parla animadament comparant gràfics i dades. 
 
La capital de Libèria, Monròvia, es revela com una ciutat marcada pels cartells informatius sobre l'Ebola. Expliquen en grans lletres el que la gent ja sap molt bé ara: l'Ebola és mortal, cal protegir-se i rentar-se les mans. Les xerrades al cotxe, al carrer i, sobretot, a la ràdio són només sobre l'Ebola, hi truquen persones que volen saber què fer quan el seu fill emmalalteix o que tenen por a acudir als centres de salut i hospitals i no es tracten.
 

Brot d'Ebola: duríssim cop per a un sistema de salut molt fràgil

Un company m'explica que acaba de perdre a una familiar a punt de donar a llum. Era un embaràs normal, però va haver de recórrer tots els hospitals i ningú la va voler atendre, al personal li feia por contagiar-se d'Ebola durant el part. Ella no tenia el virus, però va morir a causa de complicacions en el part. El seu nadó sí que va sobreviure. 
 
La notícia del obstetra nord-americà que va contraure la mortal malaltia a Libèria mentre assistia en un part ha augmentat les preocupacions entre el personal sanitari. Fins ara 169 treballadors sanitaris de Libèria s'han vist afectats per l'Ebola i 80 han mort, és un duríssim cop per a un sistema de salut tan fràgil
 
Al següent dia del meu viatge em preparo per visitar el comtat de Lofa, on es necessita trobar més espai d'emmagatzematge, UNICEF ha lliurat tones d'equipament, incloent vestits de protecció personal, clor i sals de rehidratació oral per Libèria, i posar en marxa més sistemes de vigilància i tractament per altres causes de mortalitat infantil que ara s'estan quedant oblidades-com el xarampió, la diarrea i el còlera.
 

Brot d'Ebola: Els supervivents sÓn PARANYs humans

L'Ebola ha convertit els supervivents en paranys humans, en municions sense explotar: la gent pensa que si els toques, et mors. L'Ebola estén una psicosi paralitzant al país. 
 
Les fortes pluges refermen tot el cap de setmana, m'esgarrifo en pensar en els treballadors sanitaris i en els pacients que lluiten només protegits per unes febles làmines de plàstic sota aquestes pluges. Per sort, el cel de Monròvia clareja per al viatge en helicòpter d'una hora i mitja fins a la problemàtica frontera entre Sierra Leone, Guinea i Libèria
 
Voinjama me'n vaig amb un equip de mobilitzadors socials que interactuen i eduquen les comunitats. Canten la cançó que els companys d'UNICEF Libèria van inventar "L'Ebola és aquí" amb un megàfon mentre recorren el poble. 
 
A molts liberians se'ls ha enganxat la tornada i el missatge està salvant vides. Parlem amb les famílies sobre com protegir-se de l'Ebola. Ens expliquen la tràgica història d'un supervivent en la seva comunitat. Va tornar des del centre de tractament, però tot i els resultats negatius de les proves va infectar la seva nòvia, que va morir. El semen dels homes supervivents a l'Ebola segueix sent contagiós durant un mínim de set setmanes després de la infecció.
 

Brot d'Ebola: els veÏNS preguntEn si PODEN AÏLLAR ELS sUPERVIVENTS

El metge del buit hospital que visitem explica que sospiten de qualsevol pacient que ve amb febre, diarrea o dolors d'estómac, símptomes típics de bl'Ebola. "Culpable fins que es demostri el contrari" és el lema, i el personal sanitari acaba abandonant el seu treball i deixant el centre sense recursos per fer front al virus
 
En els terrenys del centre de salut del districte, apareix un equip d'enterradors carregats amb polvoritzadors, vestits protectors i esprais de clor. Han enterrat tres persones que van morir separades per 10 quilòmetres una de l'altra. Cal mantenir una distància segura. La mort no té dignitat aquí. Els morts es prenen i es cremen ràpidament amb els vestits de plàstic. Els funerals, que una vegada van ser rituals, ara són excepcions rares. 
 
Una de les treballadores psicosocials ens diu que està tractant amb 100 nens i nenes afectats per l'Ebola en Voinjama que estan sols, molts d'ells són orfes. No sap què fer amb ells. Amb les escoles tancades almenys fins l'any que ve, potser 26.000 mestres del país podrien formar-se com a cuidadors capacitats.
 

Brot d'ebola: la OMS espera un "enorme auGment" del virus

De tornada a Monròvia, escoltem una notícia bomba de l'Organització Mundial de la Salut: s'espera un enorme augment de l'Ebola. El ministre de Defensa explica al Consell Seguretat de l'ONU que l'Ebola posa en perill el futur del seu país. 
 
Els temps difícils estan lluny d'acabar. La població de Libèria és estoica i valenta, però quan parles amb molts ciutadans liberians diuen que se senten abandonats i que també necessiten ajuda per tractar altres malalties
 
Al cotxe, els companys parlen gairebé amb nostàlgia per la perllongada guerra civil que van patir al país. Explicaven que almenys era un enemic que es veia, que sentien els coets i que podien esquivar les bales. Ara intenten centrar-se únicament en el que poden fer: lliurar més kits d'higiene, reforçar els missatges, aconseguir atenció sanitària bàsica per a nens i mares
 
Aquest és el treball més inusual i surrealista que he emprès en la meva carrera. Afortunadament, una de les alegries de treballar per a UNICEF és tenir contacte amb els infants, amb els nadons, jugar amb ells. Aquí ens atrevim a tocar els nadons, però amb els altres no hi ha encaixades de mans, ni abraçades. És simplement massa arriscat.

 

Relaciones

Sudan del Sud: ajudem els infants abans no sigui massa tard

Data: 
Div, 29/08/2014 (All day)
Actualizado el 01/09/2014 a las 17:34 |
Anthony Lake, director executiu d'UNICEF, i Ertharin Cousin, directora executiva del Programa Mundial d'Aliments (PMA)
Post d'Anthony Lake, director executiu d'UNICEF, i Ertharin Cousin, directora executiva del Programa Mundial d'Aliments (PMA). Recentment van viatjar junts a Sudan del Sud
 
Aquest post es va publicar originalment a Planeta Futuro.
 
En un refugi rudimentari vam conèixer la Myagoa, de vuit anys, víctima del conflicte al Sudan del Sud que ha desarrelat a centenars de milers d'infants com ella. 
 
És potser un dels nens amb més sort: tot i que lluita per sobreviure, sovint amb un sol àpat al dia, ha aconseguit assistir a una aula improvisada i encara somia en convertir-se un dia en metge. 
 
Hem vist nens que molt probablement només sobreviuran uns quants dies més. Nens que moriran fins i tot després que els seus pares hagin caminat diversos dies buscant ajuda per salvar-los
 
Aquest any ja hem vist més de 4.000 casos de còlera. Al Sudan del Sud, prop de 50.000 nens menors de cinc anys moriran de desnutrició greu durant aquest any si no actuem ara
 
Les vides, els somnis i les esperances d'aquests nen s'estan dissipant, fora de les càmeres, sense que ningú se n'adoni. 
 
El món no està prestant l'atenció suficient a aquesta tragèdia en potència. Si no comencem a prestar-hi atenció, moriran més nens. Ho sabem, els hem vist.
 
Les mateixes senyals d'advertència que estem veient avui al Sudan del Sud les vam veure a Somàlia fa tres anys... I quan el món va actuar per fi, ja era molt tard per massa infants
 
Encara que la crisi del Sudan del Sud és la conseqüència del fracàs dels adults, això no vol dir que nosaltres també hem d'abandonar els seus nens.
 

SudAn del SuD: Els INFANTs no pOden esperar que el mÓN ACTUÏ

Hem de tirar-nos les mans al cap desesperadament davant la presència d'una altra crisi, o hem apel·lar a la nostra humanitat i actuar per posar-hi fi? 
 
Els infants no són responsables de la tragèdia al Sudan del Sud. Els nens no han d'esperar que el món actuï per salvar les seves vides
 
Estem fent tot el que podem: el Programa Mundial d'Aliments de les Nacions Unides (PMA) i UNICEF estan coordinant els equips de resposta pràctica amb els nostres socis, volant a les zones més aïllades amb aliments, tractaments nutricionals, vacunes, suport per a aigua i sanejament, amb la finalitat d'ajudar a les famílies més afectades
 
A més, des de l'abril, el PMA ha dut a terme més de 1.000 vols per distribuir aliments a més de 600.000 persones
 
Però nosaltres sempre tenim la possibilitat de millorar encara més les coses i de proporcionar més assistència vital a un nombre fins i tot major de persones, si rebem ara mateix el suport que necessitem. 
 
Com tots els nens, la Myagoa té esperances, somnis i ambicions. Com el seu somni de convertir-se en doctora, en algú que un dia salvarà vides, igual que nosaltres hem d'assegurar avui la seva vida i el seu futur
 
La determinació i l'ambició de la Myagoa han de servir d'inspiració. 
 
Podem transformar aquesta inspiració en acció. Abans no sigui massa tard.
 
Ajuda a evitar la fam al Sudan del Sud.
Relaciones

República Centreafricana: el que les fotos no veuen- Dia 2

Data: 
Dij, 17/07/2014 (All day)
Actualizado el 28/07/2014 a las 12:54 |
Marta Arias Robles, directora de Sensibilitació i Polítiques d'Infància d'UNICEF Comitè Espanyol

Post escrit per Marta Arias Robles, directora de Sensibilitació i Polítiques d'Infància d'UNICEF Comitè Espanyol

República Centreafricana és un país complex, en el qual cal interpretar molts senyals que sovint s'escapen a l'ull del nouvingut.

Aquest matí ens hem despertat amb la notícia que el centre de seguretat finalment havia autoritzat el nostre viatge a Yaloke, situat a unes tres hores i mitja amb cotxe al nord-oest de Bangui. Comencem el viatge i aviat ens va sorprendre la rapidesa amb la que anàvem avançant a causa de l'escàs trànsit. Sorprenent perquè es tracta de la principal ruta del país, la carretera de sortida a Camerun (i per tant al mar), per la qual arriben la majoria dels subministraments de la capital. A punt d'arribar a Yaloke descobrim el motiu: els camions de mercaderies han de viatjar tots junts, protegits per les forces internacionals desplegades al país, i s'havia produït un incident. Gairebé un centenar de camions detinguts durant hores havien provocat un camí estranyament buit ...

República Centreafricana: escoles tancades i nens amb por dels assalts  cerradas

Però no només faltaven els camions. Una de les imatges que recorda qualsevol viatger a l'Àfrica és la dels nens i nenes caminant sense parar al llarg de la carretera, perfectament uniformats, d'anada o de tornada a l'escola. No en vam veure ni un de sol en gairebé 7 hores de viatge. De fet només vam veure una escola amb nens en tot el camí. Com explicava ahir, la meitat d'elles romanen tancades pel conflicte, i fins i tot quan estan obertes els nens no hi van per por dels assalts que segueixen a l'ordre del dia.

Si que vam veure infants, i molts, en arribar a la ciutat. Primer a l'hospital que UNICEF recolza, on s'atén a desenes de nens i nenes afectats per desnutrició aguda severa, sovint complicada amb altres malalties com la malària, molt agressiva al país. Coneixem la Patricia, que va ingressar pesant tot just 4 quilos (el que va pesar meu fill en néixer, però ella té un any) i en només 15 dies de tractament ha recuperat el somriure i supera ja els 5 quilos i mig.

També els vam veure a la residència oficial de la sub-prefecta (alguna cosa així com la vicepresidenta regional), on s'han instal·lat més de 80 famílies musulmanes fugint dels atacs als quals estan sent sotmeses per un dels grups armats més actius en el país.

REPÚBLICA CENTReAFRICANA: EL RIsc d'epidèmies és enorme

Si ahir em va impressionar la visita al camp de l'aeroport, avui ens hem quedat esglaiats. Viuen amuntegats en condicions duríssimes, sense alternativa i gairebé sense recursos. Però enmig de la desolació, la nostra companya Christine ens va fer notar un èxit fonamental que d'altra manera ens hagués passat desapercebut: malgrat la misèria, el lloc es manté pulcrament net i les condicions higièniques són bones, gràcies entre altres coses a les dutxes i latrines d'emergència instal·lades per UNICEF i al treball de sensibilització amb els líders de la comunitat. El risc d'epidèmies és enorme si no es cuiden aquests detalls a l'extrem.

En el camí de tornada seguíem reflexionant sobre l'important que és el que no es veu, unes vegades en positiu i altres en negatiu. I pensàvem en tot el que nosaltres estem veient aquests dies,i l'enorme drama que viuen els 4 milions i mig d'habitants del país (més de la meitat nens) i el molt que costa fer-ho visible per a la resta del món. De fet, a dia d'avui UNICEF encara no ha aconseguit recaptar una tercera part dels fons que necessita aquest any per atendre les necessitats detectades. Si vols ajudar-nos a arribar a molts més nens, pots fer el teu donatiu.
Aquest pot es va publicar originalment a Elmundo.es el 17/17/14
Relaciones

Coneix-nos: Iker de Urrutia, República Centreafricana

Data: 
Dime, 16/04/2014 (All day)
Actualizado el 25/04/2014 a las 11:42 |
Iker de Urrutia, especialista en Emergències a la República Centreafricana

L'Iker de Urrutia és especialista en Emergències. 

Actualment treballa per donar resposta humanitària a les necessitats causades pel conflicte a la República Centreafricana.

"Per a mi treballar amb UNICEF és una satisfacció immensa ja que em permet veure l'impacte que tenim en la vida concreta de nens i nenes que estan patint tots els dies entre bales i detonacions enmig d'un conflicte bèl·lic".

L'Iker, bilbaí, es refereix a la situació que es viu a la República Centreafricana, on UNICEF treballa des del 1968. Actualment hi ha 144 membres d'UNICEF en diferents ciutats del país.

Ell hi és des del mes d'agost. Abans va treballar al Camerun i Haití.

República Centreafricana: 2,3 milions d'infants afectats

Quan l'Iker parla dels nens que pateixen entre bales, està pensant en els 2,3 milions de nens afectats pel conflicte a la República Centreafricana.

La violència i el reclutament forçós, a més de la manca de serveis bàsics, aliment i refugi, són els majors problemes als quals s'enfronta la infància.

Més de 625.000 persones, de les quals la meitat són infants, estan desplaçades a l'interior del país.

Gràcies al treball d'UNICEF i els seus aliats més de 183.000 persones tenen accés a aigua potable, 150.000 nens han estat vacunats contra el xarampió i 23.000 participen en programes d'aprenentatge.

Però queda molt per fer per respondre a les necessitats humanitàries de la població durant el 2014.

Per això UNICEF ha fet una crida de 45,4 milions d'euros.

Relaciones