Dia Internacional de la Joventut: 2 de cada 3 joves diuen haver estat víctimes del bullying

En el Dia Internacional de la Joventut, fem públics els resultats d'una nova enquesta que subratlla la prevalència del bullying i el seu impacte  devastador en els joves.

Més de 9 de cada 10 joves creuen que l'assetjament escolar és un problema generalitzat en totes les comunitats, i dos terços diuen haver-ho experimentat en primera persona pel seu aspecte físic, la seva orientació sexual o el seu origen ètnic. 

Altres resultats més alarmants de l'enquesta són:

  • Un terç dels enquestats entenien que ser maltractat era normal i per això no l'hi van dir a ningú. 
  • La majoria dels enquestats que van explicar haver estat víctimes d'assetjament escolar van assenyalar el seu aspecte físic com a causa. 
  • Altres causes d'assetjament escolar es van atribuir a l'orientació sexual o origen ètnic.
  • Un quart de les víctimes van dir que no sabien a qui poder dir-li.
  • Més de 8 de cada 10 participants creuen que augmentar la sensibilització i enfortir les habilitats del professorat -per a que puguin oferir confiança als infants i aquests se sentin còmodes a l'hora d'informar sobre els casos d'assetjament escolar- és una de les formes d'abordar el tema a les escoles. 
“El bullying, incloent l'assetjament escolar a través d'internet, continua essent un risc incomprès per al benestar dels infants i joves", afirma Theresa Kilbane, experta en protecció infantil d'UNICEF. “Per a acabar amb aquest tipus de violència, hem de fomentar la consciència pública sobre l'impacte negatiu de l'assetjament escolar, formar al professorat, pares i mares, i tutors amb les habilitats necessàries per a identificar els riscos i informar dels incidents, i oferir atenció i protecció a les víctimes", afegeix.
 
L'enquesta ha estat realitzada a través de U-Report, una eina que promou la participació juvenil i ofereix una plataforma per a més de 2 milions de joves U-Reporters de més de 20 països. Mitjançant missatges de text, Facebook i Twitter se'ls ha plantejat una sèrie de preguntes relacionades amb l'impacte de l'assetjament escolar a la seva comunitat, la seva experiència personal y què pensen que es pot fer per acabar amb aquest tipus de violència. Més de 100.000 U-Reporters, contactats per aliats com els  Scout i Girl Guides, amb edats estimades d'entre 13 i 30 años, entre ells joves de Senegal, Mèxic, Uganda, Serra Lleona, Libèria, Moçambic, Ucraïna, Xile, Malàisia, Nigèria, Swazilàndia, Pakistan, Irlanda, Burkina Faso, Mali, Guinea, Indonèsia, Zàmbia, a més d'altres a través del canal Global U-Report van participar en l'enquesta. 

Des d'UNICEF treballem per a sensibilitzar als infants i adolescents sobre els efectes de l'assetjament escolar com a part de la nostra iniciativa global End Violence a través de la plataforma U-Report i mitjançant campanyes globals en xarxes socials ( #ENDViolence ). També treballem per enfortir els sistemes d'educació a les escoles i establir sistemes de referència sòlids per afavorir el benestar de l'infant.